Hlavní obsah

Chávez bojuje o život

Caracas

Léčba venezuelského prezidenta Huga Cháveze se podle jeho vlády vyvíjí příznivým směrem, lékařům se daří zvládat infekci dýchacích cest a prezident je při vědomí. Bývalý venezuelský viceprezident Elías Jaua ale podle agentury AFP řekl, že Chávez ve skutečnosti na Kubě bojuje o život.

Foto: Jorge Silva , Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez na archivním záběru

Článek

"Situace je všeobecně velmi složitá a choulostivá, pravdou ale je, že Hugo Chávez v současnosti bojuje a nepřestává bojovat o svůj život," prohlásil podle agentury AFP  bývalý viceprezident Jaua ve hlavním městě Caracasu na schůzi Chávezovy vládní Sjednocené socialistické strany Venezuely, uspořádané ze solidarity s nemocným prezidentem. Podobná shromáždění se konala i jinde v zemi a jejich průběh přenášela státní televize.

Spekulace o špatném vývoji oživilo nedělní oznámení Kuby, že v sobotu večer jednali v Havaně o Chávezově stavu a vyhlídkách čtyři vysocí venezuelští představitelé s kubánským prezidentem Raúlem Castrem.

Podle vlády se stav prezidenta zlepšuje  

"Přes jeho (Chávezův) křehký zdravotní stav... se léčba v minulých dnech vyvíjela příznivě," praví se podle agentury Reuters ve vládním prohlášení. "Infekce dýchacích cest je pod kontrolou... prezident je při vědomí," dodalo komuniké.

I prezidentův bratr Adan Chávez v sobotu tvrdil, že sourozencův stav se den ode dne lepší.

Venezuelská opozice však podobným ujištěním nevěří a požaduje "pravdu" o prezidentově zdravotním stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám