Hlavní obsah

Brazilský prezident čelí kvůli koronaviru nařčení ze zločinů proti lidskosti

– Brasília

Skupina více než 60 sdružení brazilských zdravotníků podala stížnost k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) v Haagu, v níž viní brazilského prezidenta Jaira Bolsonara ze zločinů proti lidskosti kvůli jeho přístupu k pandemii covidu-19.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jair BolsonaroVideo: AP

 
Článek

Bolsonaro, který nákazu koronavirem před pár dny rovněž překonal, zastává názor, že covid-19 není žádná nemoc, jíž by bylo třeba se obávat. V Brazílii se koronavirus podle ministerstva zdravotnictví potvrdil dosud u 2,4 milionu lidí, z toho 87 618 v souvislosti s nákazou zemřelo. Reálná čísla jsou ale podle expertů mnohem vyšší.

Brazílie je v absolutních číslech koronavirem druhou nejhůře zasaženou zemí po Spojených státech a eviduje už více než polovinu ze 4,4 milionu potvrzených případů z Latinské Ameriky. Za posledních 24 hodin přibylo v Brazílii 614 úmrtí v souvislosti s covidem-19 a nákaza se za tuto dobu prokázala u dalších 23 384 lidí. Podle expertů vrchol epidemie za sebou ještě Brazílie nemá.

Brazilský soudce přikázal Bolsonarovi roušku. Jinak přijde pokuta

Zahraniční

Nemocných může být šestkrát víc

Tato země s asi 210 miliony obyvatel relativně málo testuje a podle studie univerzity v Sao Paulu, kterou citoval minulý týden server BBC, mohou být reálné počty nakažených v Brazílii až šestkrát vyšší.

Skupina sdružení brazilských zdravotníků, která zastupuje asi milion lidí, proto podala na Bolsonara stížnost kvůli jeho zlehčování pandemie a odmítání přísných opatření proti šíření nákazy, řekla v pondělí agentuře EFE mluvčí skupiny Célia Regina Costaová. Připomněla také, že Bolsonaro opakovaně označil covid-19 za „chřipičku“ a bez roušky chodil na shromáždění svých příznivců, kde mimo jiné bral do náruče děti.

„Toto nezodpovědné chování, které odporuje přístupu mezinárodních zdravotnických úřadů a ohrozilo miliony lidí, je zločin proti lidskosti,“ stojí ve stížnosti brazilských zdravotníků k haagskému soudu. Mezi zdůvodněními je zmíněn i Bolsonarův apel na užívání léku hydroxychlorochin, který se používá proti malárii a jehož účinek při léčbě covidu-19 není vědecky prokázán. Tento lék může mít vedlejší účinky, jako je například srdeční arytmie.

Kritika z řad někdejších spojenců

Bolsonaro se kvůli svému přístupu k pandemii covidu-19 dostal v předchozích měsících do konfliktu i s několika guvernéry států brazilské federace včetně těch, kteří ho předloni podporovali ve volbách. Prezident kritizoval jejich opatření s tím, že omezují chod ekonomiky. Jeho chování řešil i soud, který mu v červnu nařídil nosit roušku na veřejnosti, tedy dodržovat opatření zavedená úřady ve federálním distriktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám