Hlavní obsah

Bolívie zdvojnásobí plochu na pěstování koky

– La Paz

Bolívijský prezident Evo Morales podepsal ve středu zákon, jímž se téměř zdvojnásobuje plocha pro legální pěstování koky v zemi. Morales podle agentury EFE zákon hájí tím, že koka má léčivé účinky a je součástí kulturního dědictví země. Odpůrci legislativu kritizují, protože podle nich velké množství bolívijské koky skončí v rukou obchodníků s drogami.

Foto: David Mercado, Reuters

Bolivijský prezindet Evo Morales tančí s představiteli afrobolivijské komunity na slavnosti ke schválení rozšíření plochy pro pěstování koky.

Článek

„Dnešní den je velmi důležitý pro důstojnost naší země, protože koka reprezentuje naši tisíciletou kulturu,” prohlásil v prezidentském paláci Morales. Novým zákonem, který parlament schválil minulý měsíc, se rozšiřuje plocha pro legální pěstování koky v Bolívii ze současných 12 na 22 tisíc hektarů.

Opozice zákon kritizovala. Podle ní vyplývá z údajů OSN, že značné množství koky skončí v rukou výrobců kokainu a obchodníků s drogami. Bolívie je třetí na světě v produkci koky a kokainu po Kolumbii a Peru.

Bolivijská ústava z roku 2009, kterou prosadil Morales, označuje koku za „kulturní dědictví, obnovitelný přírodní zdroj biodiverzity v Bolívii a faktor sociální soudržnosti”. Podle ústavy tato rostlina není ze své podstaty omamnou látkou, ačkoliv část produkce zneužívají obchodníci s drogami pro výrobu kokainu.

První indiánský prezident Bolívie, kterého do čela země před 11 lety vyneslo vedení odborářů a pěstitelů koky, tuto rostlinu dlouhodobě propaguje jako součást národní kultury - odpradávna pomáhá Bolivijcům zahánět únavu a hlad. Někteří ji používají proti bolestem hlavy či na uklidnění žaludku.

Morales kdysi dokonce navrhoval rozdávat koku do škol místo mléka, neboť má hodně vápníku. Před lety ji také demonstrativně žvýkal na zasedání Komise OSN pro narkotika ve Vídni a loni při audienci u papeže daroval Františkovi knihy o jejích příznivých zdravotních účincích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám