Hlavní obsah

Bloomberg zůstane starostou New Yorku, republikáni mají dva nové guvernéry

New York/Washington

Podle předběžných výsledků voleb zůstane starostou New Yorku Michael Blomberg, uvádí CNN. Vyhrál již potřetí. V úterních volbách guvernérů v New Jersey a ve Virginii zvítězili republikáni, což je považováno za vzkaz prezidentu Baracku Obamovi, který v guvernérských kláních podpořil kandidáty své Demokratické strany.

Foto: Shaun Best , Reuters

Michael Bloomberg slaví vítězství ve volbách do úřadu newyorského starosty.

Článek

Úspěch Bloomberga se čekal, na kampaň dal 100 miliónů dolarů, což je rekordní částka, kterou jednotlivec kdy dal ze svého na politickou kampaň. V průzkumech vedl osmý nejbohatší muž USA  nad svým demokratickým rivalem Billem Thompsonem o více než deset procent. Nakonec ale zvítězil pouze poměrem 51 ku 46 procentům.

Za vzkaz Obamovi považují analytici výsledky voleb ve Virginii, jež se v prezidentských volbách považuje za důležitý stát. Zvítězil tam republikánský kandidát Bob McDonnell, který porazil demokrata Creigha Deedse. Ještě v loňských volbách šéfa Bílého domu přitom obyvatelé Virginie hlasovali pro demokratického kandidáta Obamu. Bývalý virginský ministr spravedlnosti bude prvním republikánem, který ve státě uspěl po dvanácti letech.

V New Jersey zvítězil republikán Chris Christie nad úřadujícím demokratickým guvernérem Johnem Corzinem, kterého Obama na předvolebním shromáždění podpořil ještě v pondělí. I v tomto případě je o první úspěch republikánů v klání o guvernérské křeslo po dvanácti letech.

Republikáni už doufají, že tyto dva úspěchy jim pomohou získat pozice, které ztratili ve volbách v letech 2006 a 2008. Vyhráli díky hlasům nezávislých voličů, tedy voličů, kteří nejsou spojeni dlouhodobě ani s jednou stranou.

Podle některých odborníků ale nejde o nespokojenost s Obamovou politikou, ale o otázky politiky v obou státech unie a také o tradici. Virginie vždy volí tu stranu, která prohrála v prezidentských volbách. V New Jersey například zřejmě Corzinovi odebral hlasy nezávislý kandidát Christopher Dagget, který odešel od republikánů. Lze nicméně očekávat, že Obama bude v následujících dnech pod značným tlakem.

Demokraty potěšil alespoň výsledek doplňujících voleb do Kongresu na severu státu New York, který je tradiční baštou republikánů. Zvítězil zde demokrat Bill Owens. Po sečtení 88 procent hlasů získal Owens 49 procent, jeho konzervativní protějšek Doug Hoffman měl 46 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám