Hlavní obsah

Biden opět umožnil transgenderovým osobám jít do armády

Washngton

Prezident USA Joe Biden v pondělí zrušil nařízení svého předchůdce Donalda Trumpa, které zakazovalo transgenderovým osobám sloužit v americké armádě. Splnil tím jeden ze svých předvolebních slibů, po němž dlouho volaly zejména organizace bojující za práva leseb, homosexuálů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT), poznamenala agentura Reuters.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Prezident Joe Biden

Článek

Biden po boku ministra obrany Lloyda Austina a nejvýše postaveného generála armády USA Marka Milleyho podepsal exekutivní příkaz, podle nějž „by všichni Američané způsobilí sloužit v ozbrojených složkách Spojených států měly mít možnost tak učinit,” uvedl ve vyjádření Bílý dům s tím, že „inkluzivní (ozbrojené) síly jsou efektivnějšími (ozbrojenými) silami”.

Transsexuálové mají v armádě dveře zavřené, oznámil Trump

Amerika

Transgenderové osoby mohly otevřeně sloužit v armádě s právem na lékařskou péči související se změnou pohlaví od roku 2016, kdy to umožnil demokratický prezident Barack Obama a kdy Biden zastával funkci viceprezidenta.

Republikán Trump po svém nástupu do úřadu zakázal nábor transgenderových nováčků, umožnil ovšem pokračovat ve službě těm, kteří již v armádě byli. Zástupci komunity LGBT Trumpův krok dlouhodobě kritizují jako krutý a nesmyslný.

Chelsea Manningová, bývalý vojín Bradley, zapózovala pro Vogue na pláži v plavkách

Koktejl

Trump argumentoval tím, že přítomnost transgenderových osob v armádě přinese obrovské náklady na zdravotní péči a naruší chod ozbrojených složek. Podle posudku renomované výzkumné instituce Rand Corporation, který si nechalo vypracovat ministerstvo obrany v roce 2016, by však působení transgenderových osob mělo „minimální dopad” na bojovou připravenost armády a její výdaje na zdravotnictví. Hlavním důvodem byl předpoklad, že transgenderových příslušníků armády by bylo velice málo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám