Hlavní obsah

Až mě docení, tak už budu mrtvý, řekl Bush

Washington
Aktualizováno

Americká stanice NBC v pondělí večer místního času odvysílala rozhovor s někdejším americkým prezidentem Georgem Bushem mladším. Pořad předcházel vydání jeho pamětí nazvaných Okamžiky rozhodnutí (Decision Points), které se v USA objeví na pultech v úterý. Jde o první rozhovor od chvíle, kdy před dvěma lety opustil prezidentský úřad.

Článek

Exprezident v rozhovoru s Mattem Lauerem promluvil o chybách, kterých se ve funkci dopustil. I když během rozhovoru místy čelil bývalý prezident tlaku, většinou působil uvolněně, uvedl list New York Times s tím, že Bush působil podobně, jako dříve ve funkci. O svém působení v Bílém domě řekl: “Doufám, že bude posouzeno jako úspěšné, ale ve chvíli, kdy se to definitivně spočítá, tak už budu mrtvý, Matte."

Bushovy paměti vyšly v nákladu 1,5 miliónu výtisků. Podle nakladatelství Crown Publishers nejsou memoáry prostým vyprávěním, ale spíš zamyšlením nad klíčovými okamžiky Bushova života.

Katrina a Irák

S hurikánem Katrina je také spojen jeden z nejhorších okamžiků v jeho funkci - to bylo, když v Oválné pracovně Bílého domu řekl americký rapper Kanye West, že se Bush nestará o černé obyvatele. Naznačovalo to, že reakce na Katrinu byla pomalá, protože jsem rasista.

„Odmítám to, není to pravda, byl jeden z nejnechutnějších momentů mého prezidentování,“ řekl Bush. A sebekriticky dodal: „Měl jsem jet dolů do Baton Rouge, setkat se s guvernérem a vyjít ven a říci naslouchám vám. A pak letět do Washingtonu. Neudělal jsem to. A zaplatil jsem za to.“

Jako další krizový moment označil rozčarování a vztek nad tím, že v Iráku nebyly nalezeny zbraně hromadného ničení. O omluvě za válku nepřemýšlí, protože svět je bez iráckého autokrata Saddáma Husajna určitě lepší, řekl NBC. „25 miliónů lidí má nyní šanci žít svobodně,“ dodal.

Bush obhajoval tvrdé výslechové metody

Hájil i simulované topení lidí podezřelých z terorismu: „Řeknu vám to takto – použití těchto metod zachránilo životy lidí. Mojí prací je chránit Ameriku. To jsem dělal.“

Informace získané při waterboardingu podle něj zabránily útokům v Londýně. "Waterboarding byl nasazen u tří lidí a jsem přesvědčen, že toto rozhodnutí zachránilo životy," řekl londýnskému listu The Times. "Jejich výslech pomohl odhalit přípravu útoků na americká zastupitelství v zahraničí, na letiště v Heathrow a na Canary Wharf v Londýně a na řadu cílů ve Spojených státech," napsal ve své knize memoárů.

V rozhovoru  potvrdil, že schválil nasazení waterboardingu při výsleších Chálida šajcha Muhammada, který plánoval teroristické útoky 11. září 2001. "To si pište! Chytíme chlapa, operačního šéfa Al-Káidy, která zabila 3000 lidí. Zdálo se nám, že má informace o dalším útoku. A říká 'Budu mluvit, až mi seženete právníka'. A já říkám 'Jaké legální možnosti máme k dispozici?'," popisoval své rozhodování Bush.

Na možnost, že byly metody nelegální, Bush odpověděl, že měl právní poradce, kteří uvedli, že to legální je: „Nejsem právník a vy musíte věřit soudu lidí, které máte kolem sebe, a to jsem udělal.“

Neomalený alkoholik

Část rozhovoru věnoval také své víře a závislosti na alkoholu. Popsal, jaký byl, když byl opilý: „Tak sedím při večeři u stolu v domě otce a matky v Maine. Jsou tam moji bratři a sestra, je tam Laura (manželka). A já sedím vedle krásné ženy, přítelkyně mé matky a otce a nahlas jí řeknu: Jaký je sex po padesátce?“

Pít přestal v roce 1986. Lauerovi v této souvislosti řekl, že dokonce ani v těch nejvíce stresových okamžicích svého prezidentství na skleničku nepomyslel.

Věnoval se i tomu, jak jako teenager vezl matku z nemocnice po potratu. Uvedl, že tehdy zjistil, že byla přímá a otevřená, když mu ukázala zbytky plodu ve sklenici.

Moderátora ujistil o nadále trvajícím přátelství s někdejším viceprezidentem Dickem Cheneyem. Jejich kamarádství utrpělo, když Bush odmítl udělit milost Lewisu Libbymu, který byl odsouzen ke 30 měsícům vězení za křivou výpověď. Libby vedl Cheneyho kancelář a prozradil identitu agentky CIA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám