Hlavní obsah

Američané i Kubánci utíkají před hurikánem Gustav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI
Aktualizováno

Obyvatelé americké Louisiany začali prchat před blížícím se hurikánem Gustav, který se v pátek přehnal přes Jamajku a Kajmanské ostrovy, výrazně zesílil a dospěl ke Kubě, kde už evakuují části Havany. Gustav dosud v karibské oblasti usmrtil nejméně 78 lidí.

Foto: Lee Celano , Reuters

Děti z New Orleans čekají na evakuační autobus.

Článek

Jak uvedla CNN, např. v okrese Plaquemines už přikročili k povinné evakuaci. Guvernér státu Louisiana Bobby Jinal uvedl, že víc než deset okresů vyhlásilo stav ohrožení, některé pobřežní oblasti už dříve opustily tisíce lidí dobrovolně. V New Orleans úřady přistavily k evakuaci stovky autobusů.

Podle nejčerstvějších zpráv Národního střediska pro hurikány (NHC) v Miami se Gustav změnil v hurikán páté kategorie Saffirovy-Simpsonovy pětistupňové škály, přičemž rychlost jeho větru dosáhla už cestou ke Kubě již 233 kilometrů v hodině. 

Na Kajmanských ostrovech se lidé před bouří ukryli v tělocvičně.foto: ČTK/AP/Brennan Linsley

Kubánské úřady začaly evakuovat níže položené části Havany a vyklízet staré budovy, u nichž není jisté, zda odolají očekávanému náporu ničivého hurikánu. Ten má na ostrov udeřit v nadcházejících hodinách a jeho vítr dosahuje už rychlosti kolem 230 kilometrů v hodině. Řada domů v historické části Havany pochází ještě z koloniální éry a panují obavy, že jejich konstrukce by nápor hurikánu nemusely vydržet.

Kubánské úřady již také vyklidily oblasti, kudy by se přes ostrov měl hurikán přehnat. Nebezpečí záplav ohrožuje přes 200 000 obyvatel této zóny, většinu už se podařilo od pátku dostat do bezpečí. V úkrytech mimo ohrožené pásmo je už i 1200 zahraničních turistů, většinou Kanaďanů a Italů.

Kubánská televize již oznámila zastavení provozu všech letadel, autobusů a vlaků směřujících do Havany i z hlavního města, stejně jako námořních trajektů na odlehlý Ostrov mládeže. Evakuováno bylo na 240 000 obyvatel ohrožených oblastí. Úřady jsou prý také podle agentury AP připraveny ochránit 20 000 turistů v provincii Matanzas, kde se nachází slavné letovisko Varadero.

Obyvatel Haiti obhlíží škody na banánové plantáži.foto: ČTK/AP/Ariana Cubillos

V západní provincii Pinar del Río zemědělci horečně sklízejí proslulý kubánský tabák ještě před obvyklým termínem v obavách, aby bouře úrodu zcela nezničila. Úřady v médiích i pomocí městských tlampačů nadále vyzývají obyvatele, aby se před příchodem ničivého živlu ukryli do bezpečí.

New Orleans nechce zažít další Katrinu 

New Orleans nechce zažít opakování katastrofického scénáře z roku 2005. Proto městské úřady podle agentury AP připravují povinnou evakuaci obyvatel města. Jak oznámil starosta města Ray Nagin, úřady ji vyhlásí v neděli ráno místního času (15:00 SELČ), pokud hurikán bude postupovat dosud předpovídaným směrem.

Z ohrožené oblasti prchají vystrašení obyvatelé. "Dokážeme zvládnout příval vody do 170 centimetrů nad hladinou moře, ale ne 270 cm či dokonce 370 cm, před kterými meteorologové varují," řekl místnímu deníku Jean Lafite, který zastává úřad starosty v jednom pobřežním městečku.

Aglomerace, kterou ohrožuje Gustav, čítá přes milión obyvatel, kolik se ale do pondělí bude muset před živlem ukrýt do bezpečí, zatím místní úřady nedokázaly ani odhadnout. Podle odhadů federálních úřadů zasáhne přechod hurikánu přes oblast do života téměř 12 miliónů lidí.

Rozsáhlé evakuace obyvatelstva pravděpodobně začnou kromě Louisiany také v dalších třech amerických pobřežních státech. Americký prezident George Bush už vyhlásil stav ohrožení ve státech Louisiana a Texas. Zároveň v telefonickém rozhovoru ujistil guvernéry čtyř ohrožených pobřežních států, tedy kromě Louisiany a Texasu i Mississippi a Alabamy, plnou podporou Washingtonu. Zdůraznil, že pokud to bude nutné, federální vláda jim poskytne veškerou nezbytnou pomoc.

HURIKÁN OHROZIL TĚŽBU ROPY

Americké těžební firmy, které působí v Mexickém zálivu, začaly kvůli hurikánu Gustav omezovat těžbu ropy a zemního plynu. Většina z nich už také evakuovala část zaměstnanců a nyní zvažuje, jak předejít škodám. Meteorologové varovali, že Gustav by mohl být pro těžbu ropy v Mexickém zálivu nejničivějším hurikánem od roku 2005, kdy jižní pobřeží USA zasáhly hurikány Katrina a Rita. Podle propočtů dráhy živlu se zdá, že hurikán by mohl těžební infrastrukturu zasáhnout hned po neděli. Severní část Mexického zálivu je pro těžbu ropy a plynu v USA klíčová. V oblasti, respektive přímo v předpokládané dráze hurikánu, se těží asi čtvrtina veškerého objemu ropy, která se vyprodukuje v USA. Cena ropy na světových trzích se kvůli hurikánu prudce zvyšuje.

New Orleansu a jeho okolí tak po třech letech hrozí z moře nové vážné nebezpečí. V roce 2005 hurikán Katrina právě toto město zdevastoval. Ničivé vichry a deště zde protrhly ochranné hráze kolem něho a zaplavily 80 procent města. Hurikán si tehdy vyžádal 1500 obětí a hmotné škody dosáhly 125 miliard dolarů. Katrina původně byla nad Mexickým zálivem hurikánem páté kategorie; po dosažení pobřeží blízko New Orleans se změnila na kategorii číslo tři.

Reklama

Výběr článků

Načítám