Hlavní obsah

Američan týral waterboardingem nevlastní dceru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Georgetown

Soud v americkém státě Delaware ve čtvrtek uznal vinným bývalého dětského lékaře z týrání jeho nevlastní dcery. Šedesátiletý Melvin Morse simuloval topení dnes dvanáctileté dívky tím, že jí delší dobu držel hlavu pod tekoucí vodou, nejčastěji v kuchyňském dřezu.

Foto: Delaware State Police/Handout, Reuters

Melvin Morse

Článek

Morse se prohlašoval za experta na prožitky blízké smrti. Psal o tématu i knihy, a dokonce se objevil ve slavné talkshow Oprah Winfreyové.

Žalobkyně Melanie Withersová upozornila na to, že Morse týral opakovaně dceru od roku 2009. Držel jí hlavu pod kohoutkem a pouštěl jí proud vody do úst a do nosu, dokud se nedusila a nezvracela.

Předloni dívka z domu utekla a zalarmovala policii. Popsala, že kromě topení jí nevlastní otec dával nejrůznější zákazy včetně používání toalety a také ji vláčel venku po zemi tak, že ji držel jen za kotníky.

Morseův obhájce tvrdí, že dívka byla neposlušná a žádný waterboarding se nekonal. Údajně si nechtěla mýt vlasy, a tak jí je myl otec, přičemž vtipkoval, že jde o waterboarding.

Morse přišel o lékařskou licenci a hrozí mu několik let vězení. S výpovědí proti němu souhlasila i matka dívky poté, co ji loni uznal soud vinnou jen z přečinu ohrožení dítěte.

Waterboarding je metoda, kterou používaly při výslechu osob podezřelých z terorismu za éry prezidenta George Bushe ml. americká CIA a další složky. Nový ředitel vyšetřovacího úřadu FBI James Comey přiznal, že waterboarding je mučení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám