Hlavní obsah

Babiš se u památníku TGM shledal se svým slavným bratrancem

Právo, Tomáš Reiner, Washington

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Návštěvou Kongresu i památníku obětem 11. září zakončil v pátek premiér Andrej Babiš svůj třídenní pobyt ve Washingtonu, během nějž se sešel i s prezidentem USA Donaldem Trumpem. U piety před Pentagonem byl přítomen rovněž americký ministr obrany Patrick Shanahan.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český premiér Andrej Babiš položil věnec u památníku obětem 11. září v Pentagonu.

Článek

Po čtvrteční návštěvě Bílého domu se Babiš vypravil k památníku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, kde s manželkou Monikou položil věnec, poklonil se památce TGM a připomněl jeho humanitní ideály vzájemného respektu, práv a rozvíjení svobody a demokracie.

Babiš se také u sochy vytvořené na sklonku Masarykova života sochařem Vincencem Makovským po dlouhých letech sešel se svým bratrancem, někdejším slavným olympionikem Peterem Bartosiewiczem, s nímž se léta neviděl.

„My jsme se vídali jako děti,“ řekl před novináři Bartosiewicz, který před odchodem do emigrace přes Švédsko v roce 1969 jako několikanásobný mistr republiky reprezentoval Československo v krasobruslení párů a účastnil se i zimních olympiád v Innsbrucku a Grenoblu v letech 1964 a 1968.

Foto: ČTK

Peter Bartosiewicz a Liana Drahová při soutěži na olympijských hrách ve francouzském Grenoblu v roce 1968.

„Je to architekt, pracoval dokonce pro ministerstvo zahraničí,“ sdělil na místě Právu Robert W. Doubek, který ve Washingtonu v 90. letech založil sdružení Američtí přátelé České republiky, jež se mimo jiné se zasloužilo o obnovu pomníku amerického prezidenta Woodrowa Wilsona v Praze.

Babiš tak měl poprvé příležitost seznámit s bratrancem svoji ženu Moniku. Společně se pak viděli ještě na galavečeři pořádané českou ambasádou.

Pelosiová se omluvila

V Kongresu měl v pátek premiér původně hned v úvodu naplánovanou schůzku s předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, ale z té sešlo. „Paní Pelosiová se z ní omluvila,“ sdělil Úřad vlády. Na pořadu tedy bylo „pouze“ setkání s vůdcem republikánské menšiny ve sněmovně Kevinem McCarthym.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou v Bílém domě

Pak se premiér sešel s americkými médii a při obědě i se zástupci skupiny přátel ČR v Kongresu.

Následovalo setkání s vedením vlivného Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC) a návštěva památníku 11. září před Pentagonem, kde položil věnec. Na ceremoniál přišel i americký ministr obrany Patrick Shanahan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám