Hlavní obsah

O. J. Simpson byl po devíti letech propuštěn z vězení

Aktualizováno

Legendární hráč amerického fotbalu O. J. Simpson byl v sobotu brzy ráno propuštěn z vězení v americkém Las Vegas, kde strávil devět let za ozbrojenou loupež a únos. Původně byl odsouzen na 33 let.

O. J. Simpson byl propuštěn z vězení

 
Článek

Simpson se v roce 2008 vloupal do hotelového pokoje v Las Vegas, kde odcizil různé věci spojené mimo jiné i s jeho sportovní kariérou, uvedl server Sky News.

Foto: Pool, Reuters

O.J. Simpson a jeho radost z prouštění

O podmínečném propuštění sedmdesátiletého Simpsona rozhodla porota v červenci tohoto roku. [celá zpráva]

Proces, kterým žila Amerika

Více než vloupání v Las Vegas vstoupila do historie amerického soudnictví vražda bývalé manželky O. J. Simpsona a jejího přítele. Nicole Brownová Simpsonová a Ron Goldman byli v roce 1994 nalezeni ubodaní před domem v Los Angeles. Podezření okamžitě padlo na Simpsona.

Následný proces byl označován za soud století, věnovala se mu takřka všechna americká média. Simpson byl očištěn, značná část veřejnosti je ale stále přesvědčena, že měl na smrti své bývalé manželky podíl, nebo se jí sám dopustil.

O. J. Simpson
Sportovní kariéra
Rodák ze San Franciska (9. července 1947), od střední školy exceloval v americkém fotbalu, v NFL odehrál 11 sezón, nastupoval za Buffalo Bills (1969 až 1977) a San Francisco 49ers (1978 až 1979).
V roce 1969 se stal jedničkou draftu, o čtyři roky později byl nejužitečnějším hráčem sezóny, pětkrát v řadě (1972 až 1976) byl zvolen do týmu hvězd NFL, v roce 1985 vstoupil do fotbalové síně slávy.
Herecká kariéra
Účinkoval ve třech desítkách filmů (například Skleněné peklo, série Bláznivá střela či Přejezd Kassandra), uvažovalo se o něm do hlavní role prvního dílu Terminátora.
Soudní kauzy
Byl hlavním aktérem mediálně pozorně sledovaného "Procesu století", v němž byl obžalován z vraždy své exmanželky Nicole Brownové a jejího přítele Ronalda Goldmana; v říjnu 1995 ho porota soudu v Los Angeles obvinění zprostila. Jeho obhájci porotu přesvědčili, že případ v neprospěch obžalovaného z rasistických důvodů zmanipulovala policie (Simpson je Afroameričan, jeho exmanželka byla běloška). Mnozí z Američanů ale s výsledkem soudu nebyli spokojeni. V roce 1997 občanskoprávní rozsudek Simpsona uznal "odpovědným" za smrt obou lidí a nařídil mu vyplatit pozůstalým jako odškodné 33,5 miliónu dolarů. Simpson ale svoji vinu vytrvale popírá.
V roce 2008 byl odsouzen ke 33 letům vězení za ozbrojené vniknutí do hotelového pokoje v Las Vegas a za únos dvou osob, které držely předměty spojené s jeho rodinou a sportovní kariérou. Kriminálního činu se dopustil se spolupachateli. V roce 2013 soud v Las Vegas zamítl Simpsonovu žádost o nový proces v této kauze. Konstatoval tehdy, že vina za loupežné přepadení a únos je dostatečně prokázaná a rozsudek oprávněný. Přezkoumat verdikt soud odmítl již v roce 2010. V říjnu 2017 byl Simpson po devíti letech podmínečně propuštěn. K rozhodnutí příslušného výboru přispělo jeho dobré chování a přesvědčení, že bývalá hvězda amerického fotbalu nepředstavuje žádné riziko pro veřejnost.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám