Hlavní obsah

Někdejší oblíbený brazilský prezident Lula da Silva dostal za korupci 9,5 roku vězení

– Brasília • Aktualizováno

Bývalý brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva byl v první z pěti korupčních kauz, v nichž čelí obvinění, shledán vinným. Soud mu uložil trest 9,5 roku vězení. Bývalá hlava státu se ale odvolala a až do dalšího procesu zůstane na svobodě. Ve středu o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Luiz Inacio Lula da Silva u soudu

Článek

Jde o prvního exprezidenta největší latinskoamerické země, který byl odsouzen do vězení za korupci. Lula obvinění odmítá a tvrdí, že proces je politicky motivovaný.

Lula da Silva, který stál v čele Brazílie od ledna 2003 do ledna 2011, byl odsouzen v souvislosti s největší korupční kauzou v historii země kolem státní ropné firmy Petrobras.

Podle obžaloby mimo jiné dostával úplatky od stavební firmy OAS, mimo jiné luxusní byt ve městě Guarujá. Lula tvrdí, že byt není jeho a že je registrován na firmu OAS. Její šéf Léo Pinheiro byl již v kauze kolem Petrobrasu odsouzen k 16 letům vězení.

26 miliónů od firmy OAS

Podle rozsudku se ale Lula „vědomě podílel na zločinném systému a věděl o tom, že manažeři firmy Petrobras zneužívali své funkce k získávání výhod pro politiky a politické strany”. Podle obžaloby měl přímo Lula dostat 3,7 miliónu realů (asi 26 milionů korun) od firmy OAS.

Foto: © Jamil Bittar / Reuters, Reuters

Bývalý brazilský prezident Luis Inácio Lula da Silva a jeho manželka Marisa Letícia Pinheiro

Exprezident byl obžalován loni v září. Prokuratura v Sao Paulu ho navrhla obžalovat již loni v březnu. Krátce nato ale tehdejší prezidentka Dilma Rousseffová jmenovala Lulu šéfem svého kabinetu, což mnozí vykládali tak, že ho chce zachránit před soudy. Rousseffová byla ale posléze z nejvyššího úřadu odvolána a Lula přišel o místo ve vládě.

Podle Obamy nejpopulárnější politik světa

Dvě prezidentská období bývalého brazilského prezidenta Luly byla všeobecně označována za velmi úspěšná. Země patřila k ekonomicky nejrychleji rostoucím světa a prezidentovi se dařilo i v zahraničí.

Brazílie byla dokonce přizvána k jednání o globálních problémech jako je blízkovýchodní konflikt nebo íránský jaderný program. Bývalý prezident Barack Obama o svém brazilském protějšku prohlásil, že je nejpopulárnějším politikem na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám