Hlavní obsah

V Brazílii se šíří záhadná choroba, nemocní mají černou moč

• Aktualizováno

Brazilské úřady ve spolupráci s laboratořemi v USA zkoumají příčiny záhadné nemoci, která od prosince ve východobrazilském státě Bahia postihla přes 60 lidí. Vyšetřovány jsou podle tiskové agentury Agencia Brasil také dva případy úmrtí lidí, kteří měli stejné příznaky, tedy akutní bolest svalů a černou moč.

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo zdravotnictví státu Bahia v pátek oznámilo, že úřady registrují v tamním regionu 64 případů této zvláštní nemoci. Šedesátka případů byla zaznamenána ve městě Salvador.

Příznaky nemoci, která se poprvé objevila ve státě Bahia loni v polovině prosince, jsou intenzivní bolest svalů a kloubů, pocení, případně horečka a černá moč. Ta je s největší pravděpodobností způsobená selháním ledvin. Obtíže přicházejí náhle a nemocní trpí nejčastěji bolestmi v oblasti břicha, zad a svalů na končetinách.  

Jeden člověk se stejnými příznaky zemřel na Silvestra ve městě Vera Cruz a druhý v lednu ve městě Salvador, oba ve státě Bahia.

Může jít o otravu

Podle ředitelky epidemiologické laboratoře státu Bahia se pacienti mohli nakazit z jídla. Většina z nich totiž začala cítit akutní svalovou bolest po konzumaci ryb.

Rozbor několika vzorků ryb v daných případech ale zatím neprokázal škodlivou bakterii, která by mohla být příčinou nemoci. Jeden z lékařů Gubbio Soares, který se spolu s kolegy snaží původce nemoci vypátrat, pracuje i s hypotézou, že jde o virovou infekci. Vláda státu Bahia na výzkumu záhadné choroby spolupracuje s americkým Střediskem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Vzhledem k závažnosti situace vzorky zkoumají hned ve třech specializovaných laboratořích ve Spojených státech, Riu de Janeiru a Sao Paulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám