Hlavní obsah

V USA pokračují protesty proti Trumpovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Stovky lidí vyšly v pátek večer znovu do ulic amerických měst, aby vyjádřily obavy z budoucího vývoje země po zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Demonstrace byly převážně pokojné, na rozdíl od předchozích dnů, kdy nespokojenci na některých místech zakládali požáry a rozbíjeli okna, napsala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Třetí den protestů proti Trumpovi Video: Reuters

 
Článek

Asi 1200 lidí se v pátek večer shromáždilo na Washingtonově náměstí v New Yorku, kde vyzývali k obraně lidských práv a svobod. Podle organizátorů se několik tisíc lidí sešlo také v centru Bostonu. Akce nebyla označena za protest, ale shromáždění na podporu lásky a míru. V Miami a Atlantě večerní pochody narušily dopravu. Ve státě Tennessee studenti Vanderbiltovy univerzity zpívali písně za lidská práva a také jejich pochod dočasně zablokoval dopravní provoz.

Na některých akcích demonstranti nesli podobizny Trumpovy demokratické soupeřky Hillary Clintonové, ale také vlajky Mexika, jehož obyvatele Trump v kampani opakovaně urážel. Na ochranu před proudem mexických uprchlíků sliboval Trump vystavět na hranici zeď. „Žádnou nenávist! Žádný strach! Imigranti jsou tu vítáni!” stálo na některých transparentech.

Foto: Mark Makela, Reuters

Demonstranti ve Filadelfii dávají najevé, že Trump není jejich prezident

Pětašedesátiletá Leslie Holmesová z Connecticutu jela na demonstraci do New Yorku hodinu vlakem. Uvedla, že se účastní nějakého protestu poprvé od 70. let, kdy se připojila k průvodům proti vietnamské válce. „Nechci žít v zemi, kde jsou moji přátelé vyčleňováni ze společnosti a mají strach,” řekla.

Foto: Sandy Huffaker, Reuters

Demonstranti v San Diegu protestují proti zvolení Donalda Trumpa.

Protikladná vyjádření Trumpa

Trump v pátek demonstranty rezolutně odsoudil. „Nyní profesionální protestující, podněcováni médii, protestují. Velmi neférové!” napsal na twitteru. Za několik hodin ale zcela obrátil. „Líbí se mi, s jakou vášní tito lidé sledují dění v naší úžasné zemi. Všichni se spojíme a budeme hrdí,” uvedl. Podle agentury Reuters Trumpovy tweety zdůrazňují rozpory, které provázely jeho předvolební kampaň a vyvolávaly otázky ohledně jeho vůdcovských schopností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám