Hlavní obsah

Kanaďan usilující o vedení konzervativců chce zakázat burky

– Ottawa

Uchazeč o předsednický post kanadské Konzervativní strany Steven Blaney na úvod své kampaně oznámil, že chce zakázat nošení islámských burek ve veřejné službě, při skládání občanského slibu či během hlasování ve volebních místnostech. Blaney svůj záměr v pondělí obhajoval tím, že je nezbytný pro zachování udržitelnosti kanadského integračního modelu a také pro ochranu práv žen, uvedla televize CBC News.

Foto: Profimedia.cz

Steven Blaney ještě jako ministr pro záležitosti veteránů

Článek

„Jsme země, jejíž základy spočívají na přistěhovalectví. Musíme ale zajistit, že noví Kanaďané, které přivítáme, budou chápat náš způsob života. Nechceme, aby se naše země stala zemí, kterou opustili,” řekl Blaney, „otevřeně vás vítáme, chceme ale, abyste nás respektovali.”

Blaney chce v čele konzervativců připravit zákony, které zakážou z náboženských důvodů zahalovat tvář během skládání občanského slibu; muslimové by podle těchto představ rovněž museli odložit oděv zahalující tvář, pokud budou chtít volit. Omezení chce Blaney rozšířit i na federální úředníky.

Zákaz nosit muslimský oděv zahalující obličej během ceremonie udělování občanství zakázala už vláda někdejšího konzervativního premiéra Stephena Harpera, federální soud ale opatření smetl ze stolu s odkazem na náboženská práva.

Blaney dal na vědomí, že pokud soudy jeho návrhy zákonů odmítnou, využije parlament k přehlasování verdiktu. Kanadská ústava totiž umožňuje parlamentu či zákonodárným sborům jednotlivých provincií, aby dočasně uplatnily zákony, které nejsou v souladu s některými částmi charty občanských práv a svobod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám