Hlavní obsah

Šance Clintonové na vítězství prý vzrostly k devadesáti procentům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Poté, co byly zveřejněny sexistické výroky Donalda Trumpa a část vlivných republikánů se od něj distancovala, má podle modelu listu The New York Times 87procentní šanci listopadové volby vyhrát Hillary Clintonová. Podobné výsledky nabízejí i další modely, PEC a DK dokonce uvádějí šanci nad 90 procent.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Donald Trump poslouchá, jak Hillary Clintonová odpovídá na otázky z publika.

Článek

V modelu Upshot, který používá list New York Times, prudce vzrostly její šance během posledních dvou týdnů ze 70 procent na 87 procent. Rostly kontinuálně a stoupaly ještě před posledním skandálem od první společné debaty, ve které působila demokratka jistěji.

Ke stávajícímu nárůstu v posledních dvou týdnech přispělo zvýšení jejích šancí vyhrát volby v klíčových státech USA. Během posledních dvou týdnů její šance na vítězství v Ohiu stouply ze 43 na 64 procent, v Severní Karolíně z 45 na 65 procent, v Iowě z 36 na 44, na Floridě z 58 na 72 a v Michiganu ze 76 na 93 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Pravděpodobnost vítězství Clintonové a Trumpa

Trump za poslední dva týdny zvýšil své šance na vítězství jen v Jižní Karolíně z 88 na 95 procent, na Aljašce a v Arizoně, kde však byly rozdíly jen o pět, respektive tři procentní body.

Vyšší šanci na vítězství, 90procentní, měla Clintonová jen 26 srpna.

Upshot využívá statistické analýzy dat z průzkumů, které každý den aktualizuje. Kombinuje čtyři pravděpodobnostní modely předpovídající vítěze jak celonárodně, tak v jednotlivých státech.

Model přisuzuje Clintonové větší šanci na vítězství po celou dobu, na konci července a na konci září však měla jen sedmdesátiprocentní šanci, což je relativně málo.

The New York Times není jediný, kdo používá podobné modely, i další však dávají Clintonové podobnou šanci, modely PW a Huffington Post jí dávají 88procentní šanci na vítězství, PEC a DK dokonce 93- a 94procentní, naopak FiveThirtyEight dává Clintonové šanci 83 procent, což už je pod hranicí značné jistoty.

Reklama

Výběr článků

Načítám