Hlavní obsah

Stávkující bolivijští horníci údajně ubili náměstka ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Paz

Stávkující bolivijští horníci podle místní vlády ubili k smrti náměstka ministra vnitra Rodolfa Illanese. Unesli ho ve čtvrtek poté, co za nimi přijel vyjednávat do města Panduro, ležícího asi 160 kilometrů od La Paz.

Foto: Handout, Reuters

Náměstek bolivijského ministra vnitra Rodolfo Illanes

Článek

Vláda se nyní snaží získat jeho tělo, sdělil podle agentury Reuters ministr Carlos Romero. Vraždu označil za "zbabělou a brutální".

Protesty horníků, kteří požadují například právo pracovat pro soukromé společnosti nebo větší obory, se zvrhly v násilnosti tento týden během blokády dálnice u Pandura. Policie dva demonstranty zastřelila, 17 policistů bylo zraněno.

Foto: Juan Karita, ČTK/AP

Policejní zásah proti stávkujícím bolivijským horníkům

Většina horníků v Bolívii, která je jednou z nejchudších zemí Jižní Ameriky, pracuje v družstvech. V Bolívii je na rozdíl od Peru nebo Chile jen několik těžebních společností vlastněných cizinci. Horníci požadují, aby se mohli sdružovat se soukromými společnostmi, což nyní zákon neumožňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám