Hlavní obsah

Kvůli požáru evakuovali v Kanadě město

– Fort McMurray

Evakuaci více než 80 000 obyvatel kanadského města Fort McMurray nařídily v úterý večer úřady kvůli rychle se šířícímu lesnímu požáru, který začal ohrožovat domy. Oheň se kvůli silnému větru a vysokým teplotám během jediného dne bleskově dostal do obydlené oblasti, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace a požáry v KanaděVideo: Reuters

 
Článek

Požár v okolí města ležícího v centru ložiska kanadských ropných písků vypukl již o víkendu, hasiči jej ale až do úterka měli pod kontrolou. Poté se ale kvůli nepříznivým meteorologickým podmínkám skokově přiblížil k městu, které začali po výzvě úřadů hromadně opouštět obyvatelé.

„Opustil jsem svou čtvrť, kde hořely domy. Nevím, jestli a kdy se vůbec vrátím,” řekl podle AP jeden z místních obyvatel Will Gibson, který je zároveň mluvčím společnosti Syncrude, jedné z firem těžící ropné písky, které musely kvůli ohni omezit svou činnost.

Foto: Mary Anne Sexsmith-Segato, ČTK/AP

Oheň u předměstí Fort McMurray v kanadském státě Alberta

Albertská premiérka Rachel Notleyová uvedla, že úřady se snaží zajistit evakuaci všech lidí v ohrožených lokalitách a lidé se zdravotními problémy podle ní možná budou transportováni letecky. Oheň podle místního úřadu pro krizové situace zachvátil nespecifikované množství objektů.

Premiér Justin Trudeau nabídl vedení provincie Alberta pomoc kanadské vlády při boji se živlem. .

Hlavní příjezdová silnice vedoucí do města od jihu byla uzavřena poté, co se přes ni dostal oheň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám