Hlavní obsah

Za zničení WTC z 11. září vlastník miliardy od aerolinek nedostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Letecké společnosti American Airlines a United Airlines, s jejichž letadly zničili teroristé 11. září 2001 mrakodrapy Světového obchodního centra (WTC) v New Yorku, nemusí platit odškodné developerovi, který budovy vlastnil. Rozhodl o tom ve čtvrtek soud v New Yorku. Developer Larry Silverstein požadoval náhrady ve výši až 3,5 miliardy dolarů.

Článek

„Nevěřili jsme, že by žalující straně mohlo být dovoleno získat další náhrady, a jsme rádi, že soudce rozhodl v náš prospěch,“ řekla po rozhodnutí mluvčí United Christen Davidová.

Developer Larry Silverstein obvinil aerolinky z nedbalosti a jeho firma World Trade Center Properties požadovala náhrady ve výši až 3,5 miliardy USD. Soudce Alvin Hellerstein ale rozhodl, že letecké společnosti nic platit nemusí, jelikož Silversteinova firma už za zničení budov WTC od pojišťoven čtyři miliardy USD (79,1 miliardy Kč).

Proti verdiktu se ale Silverstein chce odvolat. „Nedáme pokoj, dokud nevyčerpáme všechny možnosti, abychom se ujistili, že pojišťovny leteckého průmyslu uhradily svůj regulérní podíl za dokončení obnovy Světového obchodního centra,“ uvedl.

Při leteckých útocích na americkou půdu zahynulo v září 2001 téměř 3000 lidí. Skupina 19 arabských teroristů z organizace Al-Káida unesla stroje na vnitrostátních linkách, které měly zasáhnout přední úřady. Únoscům se podařilo dvěma letadly zasáhnout a zničit mrakodrapy Světového obchodního centra (WTC) v New Yorku. Další letadlo narazilo do budovy Pentagonu, jiné havarovalo v Pensylvánii.

Reklama

Výběr článků

Načítám