Hlavní obsah

Německé úřady nestačí prověřovat azylanty, mají práci na dlouhé roky dopředu

Německý úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) má práci na dlouhé roky dopředu. Nestíhá totiž včas opětovně posuzovat 750 tisíc žádostí o azyl, které byly podány v letech 2015 až 2017. Ministr vnitra Horst Seehofer chce proto prodloužit termín, dokdy je případy potřeba posoudit, informoval list Die Welt.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Migrace nás bude doprovázet i v příštích letech,“ řekl Seehofer, který zároveň podotkl, že loni počet žádostí o azyl v Německu meziročně klesl zhruba o 16 procent, když je podalo zhruba 185 tisíc lidí.

Německé úřady by měly u každého azylanta po třech letech znovu posoudit, zda důvody pro azyl stále trvají. Kvůli množství případů ale úřad zákonný termín nezvládá dodržet.

Počet žádostí setrvale klesá 

Počty žádostí o azyl setrvale klesají. Vrcholu dosáhly v době takzvané uprchlické krize v roce 2015, kdy o azyl žádalo 890 tisíc lidí. Systém zpočátku přetěžovali především občané balkánských států Albánie (v roce 2015 54 tisíc žádostí), Kosova (37 tisíc), Srbska (27 tisíc) a Makedonie (14 tisíc).

Spolková vláda proto státy západního Balkánu následně označila za bezpečné země, což umožnilo žádosti automaticky zamítat. Německo následně zavedlo program pracovních víz pro občany těchto zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám