Hlavní obsah

O brexitové dohodě nelze znovu jednat, zní z EU

• Aktualizováno

Nové vyjednávání o textu dohody o podmínkách britského vystoupení z EU není možné, reagoval mluvčí předsedy Evropské rady Donalda Tuska na večerní hlasování britské sněmovny. Stejně reagovala i irská vláda. Právě k dojednání změn týkajících se takzvané irské pojistky, která je ovšem součástí dohody, v úterý britští poslanci vyzvali premiérku Theresu Mayovou.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Tuskův mluvčí zopakoval postoj unie, koordinovaný po hlasování britské sněmovny s 27 hlavními městy, že „rozvodová dohoda” zůstává nejlepší a také jedinou cestou, jak zajistit spořádaný odchod Británie z evropského bloku.

„Pojistka je součástí dohody o vystoupení a dohoda o vystoupení není otevřena novému vyjednávání,” uvedl mluvčí Preben Aaman. Připomněl závěry prosincového summitu EU, které jsou podle něj v tomto ohledu zcela jasné.

Odklad brexitu neprošel, smlouva s EU se má změnit, rozhodli britští poslanci

Zároveň ale podle Tuskova mluvčího EU27 vítá a sdílí ambici britského parlamentu vyhnout se brexitu bez dohody, tedy situaci, kdy by Británie 29. března z unie odešla bez jakékoli dohody. Unie proto britskou vládu nadále žádá, aby co nejrychleji vnesla jasno do toho, co má nyní v úmyslu.

EU je podle mluvčího předsedy Evropské rady připravena - pokud se změní úmysly britské strany ohledně budoucího partnerství - znovu zvážit svou stávající nabídku a upravit obsah politické deklarace. V tomto právně nezávazném textu, který doprovází samotnou dohodu o vystoupení, obě strany popisují, jak by měly vypadat v budoucnu dojednané smlouvy zajišťující úzké vztahy Británie a EU v řadě oblastí.

Irská vláda: Nejlepší je ratifikace dohody

Podobně reagovala i irská vláda. Mluvčí irského premiéra Lea Varadkara v úterý večer uvedl, že postoj EU se v tomto směru nezměnil.

„Dohoda představuje pečlivě dojednaný kompromis, který nachází rovnováhu mezi britskými postoji ohledně cel a jednotného trhu a mezi odvrácením pevné hranice a ochranou integrity unijního bezcelního prostoru a jednotného trhu,” citoval mluvčího deník The Guardian.

„Nejlepším způsobem, jak zajistit spořádaný odchod (Británie z EU) je ratifikovat tuto dohodu,” vzkázala irská vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám