Hlavní obsah

V Íránu zatkli dva umělce kvůli Shakespearovi

Teherán

Íránské úřady nechaly zatknout dva umělce kvůli představení divadelní hry Williama Shakespeara Sen noci svatojánské. Informovala o tom v pondělí oficiální agentura IRNA.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kulturní činitel Šahram Karamí podle agentury upřesnil, že justice nařídila zadržet režisérku Marjam Kázemíovou a ředitele divadla, kde se dílo hraje, Saída Asadího. Stalo se tak v neděli večer poté, co se na sociálních sítích objevila ukázka z tohoto představení.

Karamí sdělil, že uvedená ukázka způsobila "nedorozumění", ale o co se konkrétně jedná, neupřesnil. Dodal jen, že soud souhlasil s propuštěním zadržených umělců po složení kauce, která u každého činí 24 000 dolarů (přes 530 000 korun).

Podle agentury AP na záběrech ze sociálních sítí je vidět společně tančící mužské a ženské herce, což je podle přísných pravidel platných v islámské republice nezákonné jednání. Předpisy v Íránu mimo jiné zakazují různé společné aktivity osob opačného pohlaví a také to, aby ženy na veřejnosti tancovaly.

Hra Sen noci svatojánské byla na programu divadla již sedm večerů, než byli Kázemíová a Asadí zadrženi. Stoupenci tvrdé linie odmítají projevy západní kultury v Íránu, poznamenala k případu AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám