Hlavní obsah

V Saské Kamenici demonstrovaly po předchozím násilí dva tábory, policie použila vodní děla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po nedělní násilné smrti 35letého Němce a následných útocích na přistěhovalce se v Saské Kamenici (Chemnitz) konaly demonstrace. Večerní protesty ve městě nedaleko českých hranic si vyžádaly několik zraněných, uvedla policie. Ta proti demonstrujícím, kterých je několik tisíc, nasadila vodní děla.

Článek

V centru čtvrtmiliónového města se večer sešly dvě velké skupiny demonstrantů - na jedné straně asi 2000 lidí na akci pořádané pravicově populistickým hnutím Pro Chemnitz, na druhé kolem 1000 osob na protestu sdružení Chemnitz Nazifrei (Chemnitz bez nacistů), které dává najevo svůj odpor vůči extrémní pravici.

„Z obou shromáždění létaly světlice a další předměty. Tím utrpělo zranění několik lidí, kteří nyní musí být ošetřeni,“ uvedla policie.

Upozornila také, že v jednom z parků v centru města se někteří lidé ozbrojili kameny. Více než stovka osob se zamaskovala. Objevily se i informace o tom, že zaznělo několik hitlerovských pozdravů. Policie, podle níž se ale většina protestujících projevovala pokojně, je prověřila.

Někteří účastníci demonstrace byli předvedeni na policejní stanici, informovala policie na Twitteru.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Demonstrace pravicových radikálů v Saské Kamenici (Chemnitz)

Kolem desáté, jedenácté večer už byla celková situace klidnější, i když docházelo ještě ke střetům mezi stoupenci obou táborů.

Rozbuškou napětí, které se ve východoněmeckých městech projevuje opakovaně, se stal spor, který si v noci ze soboty na neděli vyžádal jednoho mrtvého a dva zraněné.

Mrtvým je německý občan. Podezřelými jsou dva muži ve věku 21 a 22 let z Iráku a Sýrie, které soud poslal do vazby. Bližší okolnosti činu policie stále objasňuje, hovoří ale o bezdůvodném útoku.

V neděli odpoledne se kvůli činu uskutečnila dvojice protestů, do nichž se zapojili i pravicoví extremisté. Radikálové navíc napadali přistěhovalce a neněmecky vypadající osoby. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám