Hlavní obsah

Meteotsunami udeřila na část Baleár. Německý turista se utopil

Nezvykle vysoké vlny, které se v pondělí začaly nečekaně valit na část pobřeží ostrovů Mallorka a Menorka z Baleárského souostroví, si vyžádaly život 52letého německého turisty. Méně obvyklý meteorologický jev zaskočil nejen turisty i v dalších částech ostrovů, záběry kamer například zachytily kymácející se katamarán v jednom z tamních přístavů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Část Baleár zasáhla meteotsunamiVideo: AP/Reuters

 
Článek

Rodina, v níž ještě byli jeho manželka, syn a dcera, se vydala v pondělí ráno na procházku poblíž přístavu Porto Petro. „Navzdory silnému vlnobití sestoupili ze schodiště směrem k pobřeží,“ napsal místní list Diario de Mallorca.

Vlna vysoká přes metr a půl je zalila a otce se synem doslova spláchla. Manželka a dcera křikem přivolaly pomoc. Několik místních na člunu oba vytáhlo, avšak záchranářům se nepodařilo staršího muže vzkřísit.

„Příčinu smrti objasní až pitva. Je možné, že narazil hlavou na skálu a ztratil vědomí,“ řekl lékař José Martínez.

Nečekané chování moře zaskočilo turisty a místní obyvatele i v dalších částech ostrovů. Ukazují to záběry poskytnuté tiskovými agenturami.

Meteotsunami vzniká při výrazných změnách tlaku, které způsobí nepředvídatelný pohyb vody. Vzedmuté vlny zpravidla ohlašují bouřky a studenou frontu. Nejsilnější se na Mallorce objevily v letech 1984 a 2006.

Reklama

Výběr článků

Načítám