Hlavní obsah

Japonsko nabízí Číně pomoc se „záchodkovou revolucí”

Tokio

Japonsko nabídlo Číně pomocnou ruku s tím, co čínský prezident Si Ťin-pching nazval „záchodkovou revolucí”, tedy se zlepšením hygienických poměrů na toaletách. Tokio si od nabídky technické pomoci slibuje i zlepšení vzájemných vztahů, napsal server Nikkei Asian Review.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Japonsko plánuje nabídnout pomoc při zlepšení stavu sociálních zařízení ve venkovských oblastech, jakož i v osvětě místních obyvatel ohledně hygieny. Snahu koordinuje japonské ministerstvo zahraničních věcí spolu s ministerstvy ochrany životního prostředí a hospodářství, obchodu a průmyslu.

Tyto tři resorty konzultují nápady soukromých společností, včetně výrobce toalet Toto, zatímco japonské velvyslanectví v Pekingu projednává projekt se zástupci čínské vlády. Na venkov má být brzy vyslána skupina výzkumníků, aby zmapovala místní potřeby a vypracovala příslušnou studii.

V prosinci navštívil Čínu generální tajemník japonské vládní strany Tošihiró Nikai a oficiálně prohlásil, že Japonsko podporuje Siovu "záchodkovou revoluci", která podle čínského prezidenta povede nejen ke zlepšení hygieny, ale i napomůže ekonomice.

Pomalé zlepšování situace 

Většina veřejných toalet v Číně není vybavena splachovacími mechanismy, na venkově mnohdy nemají ani žádné oddělené kabinky. Dosavadní snahy o zlepšení poměrů v této oblasti se nesetkaly s velkým úspěchem. Nicméně čínské úřady slibují do roku 2020 vybudovat či zmodernizovat přinejmenším 64 tisíc veřejných toalet.

Japonsko podle ruské redakce BBC již nejednou podnikalo podobné kroky v "záchodkové diplomacii", nicméně na velkých světových trzích, například v USA, japonské supermoderní toalety neuspěly. A čínsko-japonské vztahy často komplikují územní spory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám