Hlavní obsah

Polský premiér nepřímo obvinil Židy ze spoluúčasti na holokaustu

Právo, pm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepřímé obvinění Židů, že za druhé světové války i oni byli spolupachateli holokaustu, učinil polský premiér Mateusz Morawiecki na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Na dotaz izraelského novináře hájil premiér čerstvě přijatý polský zákon postihující ty, kdo obviňují polský stát nebo polský národ ze spoluúčasti na holokaustu.

Foto: Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki na Mnichovském bezpečnostním fóru pobouřil Židy kvůli nepřímému obvinění z jejich podílu na holokaustu.

Článek

Na otázku, zda bude trestné tvrdit, že se „na holokaustu podíleli i polští pachatelé“, Morawiecki odpověděl: „Samozřejmě že nebude trestné říci, že tam byli polští pachatelé, stejně jako pachatelé židovští, ruští, ukrajinští…“ To přímo v Mnichově vyvolalo prudké reakce.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil Morawieckého výrok za výjimečně pobuřující. Předseda Světového židovského kongresu (WJC) Ronald Lauder hovořil o „absurdním tvrzení“ a žádal o jeho odvolání a polskou omluvu.

Deník Gazeta Wyborcza k incidentu napsal, že úsilí Morawieckého, jenž stojí v čele vlády neokonzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), „skončilo jako obvykle – velmi špatně“.

K obdobnému výroku se ještě před Morawieckým uchýlil Andrzej Zybertowicz, poradce polského prezidenta Andrzeje Dudy. Listu Polska Times řekl, že kritika zákona „plyne z pocitu hanby za zbabělost samotných Židů během holokaustu“.

Zdrojem antipolských projevů, jež nyní zavládly v Izraeli, je podle Zybertowicze hledání viníků za to, že „Židé za holokaustu nebojovali, nekladli odpor a šli na smrt jako ovce na jatka“.

Reklama

Výběr článků

Načítám