Hlavní obsah

Indie protežuje muže, zemi už chybí 63 miliónů žen

Právo, rm

Indii podle statistik chybí 63 miliónů žen a více než 21 miliónů dívek vyrůstá v rodinách, které je kvůli jejich pohlaví odmítají. Vyplývá to z údajů, které zveřejnily úřady v Dillí. Za nerovnováhu mezi pohlavími mohou podle vládních zdrojů lepší lékařská péče a výživa poskytovaná cíleně chlapcům.

Foto: voobie

Ilustrační foto

Článek

Podle statistiků má v důsledku trendu druhá nejlidnatější země světa o desítky miliónů žen méně, než by měla mít – a hlavně, než by potřebovala.

Zatímco narození chlapců se v rodinách bouřlivě oslavuje, příchod děvčátka je zdrojem zahanbení a obav, kde sehnat nezbytné věno. Podle indických vědců čeká na dívky v životě běžně horší vzdělání, méně kvalitní strava i méně lékařské péče. „Mnohé ženy – bohaté a vzdělané nevyjímaje – se dostávají pod nátlak zejména tchyní, aby porodily syny,“ konstatuje dokument.

Autorem je vládní poradce Arvind Subramanjan, podle nějž se Indie potýká s genderovým stereotypem starým už celá tisíciletí.

„Země by měla odmítnout společenské upřednostňování chlapců,“ říká expert. Znepokojivé je podle něj i to, že se zmíněný trend nemění ani v relativně bohatších oblastech metropole Dillí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám