Hlavní obsah

Na Korejském poloostrově hrozí otevřený konflikt, připustil šéf ruské diplomacie

– Dillí

Rusko, Indie a Čína jsou proti stupňování napětí na Korejském poloostrově. Po schůzce ministrů zahraničí uvedených tří zemí to v Dillí prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Podle něj hrozí nebezpečí, že v oblasti vypukne otevřený konflikt.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

V Dillí se v pondělí k jednání sešli ministři zahraničí Ruska Sergej Lavrov, Číny Wang I a Indie Sušma Svarádžová. „Konfliktní situaci na Korejském poloostrově lze vyřešit pouze politickou a diplomatickou cestou v souladu s návrhy Ruska a Číny,” řekl Lavrov.

Severní Korea provedla v září svou šestou a zatím nejsilnější jadernou zkoušku. V poslední době uskutečnila také sérii raketových testů. Koncem listopadu otestovala raketu, o které tvrdí, že je schopna zasáhnout celé Spojené státy. USA následně vyzvaly svět, aby s Pchjongjangem přerušil veškeré styky.

Minulý týden americké a jihokorejské vojenské letectvo uskutečnily u břehů Korejského poloostrova rozsáhlé společné manévry. Konaly se navzdory výzvám Ruska a Číny, které požadují zastavení takovýchto velkých cvičení s tím, že stupňují napětí v oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám