Hlavní obsah

Ukrajinci by mohli koupit americké protitankové rakety

Spojené státy zvažují dodávku protitankových raket Javelin a dalších zbraní Ukrajině za 47 miliónů dolarů (asi miliarda Kč). Uvedla to na svém webu televize ABC s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ministerstva zahraničí, podle kterého tyto zbraně mají prozápadní vládě v Kyjevě pomoci odrazit agresi proruských separatistů v Donbasu na východě země.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ukrajinští vojáci

Článek

Prodej amerických zbraní Ukrajincům i jeho financování podle ABC doporučila rada národní bezpečnosti, schválit jej však musí Kongres a prezident Donald Trump.

Jeho předchůdce Barack Obama se omezoval na dodávky vojenské výstroje a techniky, například terénních automobilů, nikoliv však zbraní. O možnosti dodávek amerických zbraní Ukrajincům se v médiích spekuluje už od léta, Bílý dům však dosud nepotvrdil, že by prezident s tímto krokem souhlasil.

Ruský prezident Vladimir Putin mezitím Američany varoval, že takový krok situaci na Ukrajině jedině zhorší a že zbraně, ukořistěné separatisty, by se mohly objevit v jiných konfliktních oblastech. Vojenská spolupráce mezi Kyjevem a Washingtonem má být podle šéfa ukrajinské diplomacie Pavla Klimkina vzájemně výhodná: Ukrajinci dostanou moderní americké zbraně - i když přesný termín ještě nemůže říci - a na oplátku poskytnou Američanům „zkušenosti z boje proti Rusům”.

Ruský internetový list Gazeta.ru připomněl, že američtí senátoři tento týden schválili návrh obranného rozpočtu na příští rok, který podle ukrajinských diplomatů počítá s udělením vojenské pomoci Kyjevu ve výši 350 miliónů dolarů (asi 7,6 miliardy Kč). I tento dokument čeká na Trumpův podpis. Konflikt v Donbasu si od dubna 2014 vyžádal podle odhadu OSN více než 10 000 životů.

Reklama

Výběr článků

Načítám