Hlavní obsah

Při náletu na jemenský Táizz zahynulo nejméně 17 civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při náletu, který má na svědomí nejspíš arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií, zahynulo v sobotu ve městě Táizz na jihozápadě Jemenu nejméně 17 civilistů. Letecký úder zasáhl jeden z domů, uvedla s odvoláním na místní obyvatele agentura Reuters.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Jemenští Húsíová projíždějí se zbraněmi Saná.

Článek

Město Táizz ve stejnojmenné provincii je v této zemi třetím největším městem, ve kterém před válkou žilo asi 300 tisíc lidí.

Nálet se odehrál v oblasti, o jejíž kontrolu bojují šíitští povstalci s vládními silami prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího podporovanými arabskou koalicí.

Konflikt mezi vládou a šíitskými rebely v Jemenu trvá od roku 2014. Šíité s podporou Íránu nejprve obsadili hlavní město Saná a postupně dobývali další území. Od loňského března jemenskou vládu podporuje koalice vedená Saúdskou Arábií. Podle údajů OSN při konfliktu zahynulo více než 10 tisíc lidí, především civilistů. Saúdská Arábie je v poslední době terčem kritiky kvůli tomu, že oběťmi náletů na povstalce jsou velmi často civilisté.

Jemenský prezident mírový návrh odmítl

Od letošního dubna do července se v Kuvajtu konaly mírové rozhovory, které však ukončení sporu nepřinesly. Před pár dny v zemi platilo třídenní příměří, které mělo vytvořit podmínky pro zahájení nových rozhovorů o ukončení občanské války.

Návrh mírového řešení předložil zvláštní zmocněnec OSN pro Jemen Ismáíl šajch Ahmad. Jemenský prezident Hádí ale návrh odmítl, uvedla v sobotu agentura AFP, která se odvolává na zdroj z okolí prezidenta.

Obsah mírového návrhu, který zmocněnec představil povstalcům již v úterý, nebyl zveřejněn. Údajně se v něm ale hovoří o tom, že Hádí by neměl zůstat u moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám