Hlavní obsah

Bitevní vrtulník se dostal do vývrtky, při letecké přehlídce se zřítil

Aktualizováno

Ruský bitevní vrtulník Mi-28 se v neděli zřítil během letecké show v Rjazaňské oblasti. Jeden ze dvou pilotů zahynul. Oznámila to zpravodajská televize Rossija 24. Rjazaň leží asi 200 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Stroj havaroval dva kilometry od tribun, na kterých ukázku sledovaly tisíce diváků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský bitevní vrtulník Mi-28 se zřítil přímo během letecké showVideo: Reuters

 
Článek

Smrt pilota z elitní předváděcí skupiny potvrdilo ministerstvo obrany. "Při plnění programu vysoké pilotáže se vrtulník dostal do ploché vývrtky a došlo k tvrdému přistání. Podle zpráv z místa nehody jeden z pilotů zemřel, stav druhého letce je uspokojivý," uvedlo ministerstvo.

Televize NTV s odvoláním na očité svědky vylíčila, že jeden ze tří vrtulníků se najednou začal točit okolo své osy a následně se zřítil.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský bitevní vrtulník Mi-28 se zřítil během letecké show

Kabinu byl schopen vlastními silami opustit jen jeden z letců, pro druhého, zraněného, přijela sanitka. Asi 30 vteřin po pádu stroje došlo k výbuchu a požáru, který však byl rychle uhašen.

Agentura TASS s odvoláním na očité svědky odhadla, že stroji selhal vyrovnávací rotor. Ministerstvo obrany posléze upřesnilo, že těsně před pádem hlásil palubní systém poruchu hydrauliky.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Série snímků zachycuje tvrdé přistání ruského bitevního vrtulníku Mi-28, při kterém explodoval.

Nehodu vyšetřuje komise z velitelství vzdušných sil. Velitel letectva pozastavil další lety vrtulníků stejného typu, zvaného v kódu NATO Havoc. Po havárii organizátoři show ukončili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám