Hlavní obsah

Sanitka nepřijela, dvouměsíční dítě zemřelo

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Dvouměsíční dítě hospitalizované v nemocnici ve slovenském městě Komárno tento týden zemřelo, protože lékaři nedokázali zabezpečit jeho převoz do Bratislavy. Lékaři nesehnali sanitní vůz ani vrtulník a dítě jim zemřelo doslova před očima.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Stav dítěte, které se narodilo s několika vrozenými nemocemi, se v pondělí náhle zhoršil a byl potřeba urychlený převoz na specializované pracoviště do sto kilometrů vzdálené Bratislavy.

„V čase 17.37 hod. jsme požádali krajské operační středisko o zabezpečení transportu pacienta,“ uvedla mluvčí nemocnice Marta Csergeová pro televizi Joj.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V průběhu následujících tří hodin přijel do Komárna jeden sanitní vůz, který však k převozu malého dítěte nebyl dostatečně vybaven. „I když jsme převoz opakovaně urgovali, dítě ve 20.45 hod. zemřelo,“ dodala mluvčí.

Pro vrtulník bylo špatné počasí

Speciálně vybavené sanitní vozy z Bratislavy a Banské Bystrice měly podle operačního střediska v tu dobu výjezdy a pro nevyhovující meteorologické podmínky nemohl vzlétnout ani vrtulník.

„Pilot prověřil meteorologické podmínky, a ty byly bohužel nevyhovující. Proto byl let zamítnut,“ uvedla mluvčí leteckých záchranářů Zuzana Turočeková.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková připustila, že došlo k individuálnímu selhání. Ministerstvo proto podá podnět k úřadu pro dohled nad zdravotní péčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám