Hlavní obsah

Biden už vede i v tradiční baště republikánů

Novinky, jem
Washington

Demokrat Joe Biden podle posledních předvolebních průzkumů těsně vede před současným šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem na Floridě i v Texasu. Při minulé prezidentské volbě v roce 2016 přitom Trump v obou státech vyhrál. Texas je navíc tradiční baštou republikánů. Při minulé volbě nicméně průzkumy favorizovaly demokratku Hillary Clintonovou, avšak nakonec bodoval Trump.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Joe Biden

Článek

Podle informací serveru Dallas Morning News vede Joe Biden před Donaldem Trumpem v Texasu v poměru 46 ku 41. Ve stejném průzkumu v dubnu výsledky naznačovaly remízu v poměru 43 ku 43 procentům.

Trump v průzkumech ztrácí. V kampani se snaží zpochybnit Bidenovo duševní zdraví

Volby USA

A zatímco Texas je pokládán za jasně republikánský, Florida patří ke státům, kde američtí prezidentští kandidáti svádějí klíčové souboje o Bílý dům. Podle průzkumu stanice CBS nyní Biden vede nad Trumpem v poměru 46 ku 42. V roce 2016 Trump nad Clintonovou zvítězil v poměru 49 ku 47,8 procenta.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Koronavirus nahrává Bidenovi

V Texasu průzkum stanice CBS, respektive agentury YouGov sice velmi mírně favorizuje Trumpa (46 ku 45 %), jedná se ale o údaje v pásmu možné statistické chyby. Podobně je tomu také v Arizoně, kde oba kandidáti ve zmiňovaném průzkumu získali po 46 procentech. V minulých volbách před čtyřmi roky Trump v Arizoně vyhrál o méně než dvě procenta.

Primárky v Kentucky ovládli favorité Trump a Biden

Amerika

Britský deník The Daily Mail konstatoval, že na rozhodování voličů může mít vliv epidemie koronaviru, která všechny tři státy silně zasáhla a zřejmě jen tak neskončí. Zhoršující se situace by mohla nahrávat Bidenovi, konstatoval list.

Reklama

Výběr článků

Načítám