Hlavní obsah

Babišovi jde o vše a Okamura cítí krev. Zahraniční média píší o českých volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parlamentních voleb v ČR si všímají také zahraniční servery. Nejčastěji si kladou otázku, jestli hlasy voličů ovlivní kauza Pandora Papers, ve které figuruje premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Andrej Babiš bude ve volbách obhajovat post premiéra.

Článek

„Po skandálu premiéra s Pandora Papers se dostávají ke slovu voliči. Bude je to ale zajímat?“ táže se Washington Post. Babišovo zapojení do kauzy připomínají také servery BBC či Euronews.

Televizní stanice Al Džazíra upozorňuje na vliv prezidenta Miloše Zemana, který „plánuje využít své moci a ochránit Babiše“. Stanice také připomněla Zemanova dřívější vyjádření, ve kterých uváděl, že předvolební koalice jsou podvod.

Lidé rozhodují o Babišovi či o změně

Parlamentní volby

Agentura Reuters ve své analýze píše, že klíčovým tématem českých voleb bude snižování státního dluhu. „Česká vláda zvýšila dluh země na kritickou úroveň mnohem dřív, než kdokoli očekával,“ stojí v textu.

Britský týdeník The Spectator otitulkoval české volby následovně: „Czexit může být blíž, než si myslíme“. V textu pak zdůrazňuje možnou koaliční spolupráci ANO s SPD a připomíná, že jedním z klíčových bodů strany Tomia Okamury je referendum o odchodu z Evropské unie.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Andrej Babiš si sundává roušku před předvolební superdebatou v České televizi.

Spectator uvádí, že šéf ANO Andrej Babiš je kontroverzní postava, a pro leckoho dokonce „politický jed“. Dodává také, že premiéra vyšetřuje kvůli jeho střetu zájmu policie. Jeho strana tak možná nebude mít jinou možnost než se spojit právě s SPD, pokud chce nadále vládnout.

„Okamura cítí krev, referendum o odchodu z EU musí být na stole, aby zvažoval koalici,“ napsal Spectator.

Neznám lepšího. Má srdce lídra. Je čestný. Manželky v debatě podpořily lídry

Parlamentní volby

„Babiš chce všechno, nebo nic.” Pod tímto titulkem informuje rakouská stanice ORF o parlamentních volbách v České republice. V obsáhlém článku připomíná Babišův rozhovor pro Frekvenci 1, v němž řekl, že kdyby jeho strana měla skončit v opozici, pak by odešel z politiky. Závěr předvolební kampaně si Babiš představoval jiný, píše ORF a také připomíná kauzu Pandora Papers.

Kampaň hnutí ANO se opírá o strašáky a dezinformace za účelem zvýšení preferencí. Ve snaze připomenout paniku z evropské migrační krize v roce 2015 Babiš uvedl, že opozice chce Čechy donutit, aby si nastěhovali uprchlíky do svých domovů.
z článku Foreign Policy

Prestižní americký časopis Foreign Policy zase zahraničnímu obecenstvu přibližuje způsob, jakým premiérův marketingový tým vedl kampaň.

„Kampaň hnutí ANO se opírá o strašáky a dezinformace za účelem zvýšení preferencí. Ve snaze připomenout paniku z evropské migrační krize v roce 2015 Babiš uvedl, že opozice chce Čechy donutit, aby si nastěhovali uprchlíky do svých domovů, navzdory tomu, že o azyl tu moc uprchlíků nemá zájem,” stojí v článku.

Volby do Poslanecké sněmovny 2021. Výsledky voleb, co bude následovat a další informace

Parlamentní volby

Turbulentní dny pro Česko

Česká republika zažívá krátce před volbami turbulentní dny, uvedl server Merkur.de. Ve volbách jde o osud pravicového šéfa vlády Andreje Babiše a důležitý protagonista české politiky – prezident Miloš Zeman – se potýká se zdravotními problémy.

Server nazývá českou hlavu státu „politickou kotvou premiéra Babiše“. Současně také pokládá otázku, zda by se Babiš vůbec stal premiérem, kdyby nebylo Zemana. „Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš jsou v české politice neobvyklým duem,“ píše Merkur a cituje Szczepana Czarneckého z Institutu pro střední Evropu: „Vztah prezidenta Zemana a premiéra Babiše je spíše závislostí než spoluprací a zdá se, že premiér Babiš je více závislý na prezidentovi a potřebuje ho víc než naopak.“

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám