Hlavní obsah

Vládní strany se opírají o starší voliče a důchodce, u mladých bodují Piráti

Novinky, jas

Hnutí ANO, komunisty a ČSSD volí zejména starší lidé a důchodci, zatímco pro mladší ročníky a prvovoliče jsou přitažliví Piráti a TOP 09. Živnostníci tíhnou k ODS a SPD připravila o část voličů Trikolóra. Tyto a další závěry plynou z analýzy voličské struktury, kterou na základě volebních modelů vypracovala společnost Median. Analýza pracuje s daty z druhé poloviny roku 2019.

Foto: Median

Volební model Median od srpna do prosince 2019

Článek

Jak již bylo uvedeno, hnutí ANO, které dlouhodobě vede volební modely, oslovuje především starší voliče.

„U voličů do 24 let se podpora pohybuje kolem 11,4 procenta, ale u voličů nad 65 let je již podpora 45,1 procenta,” konstatuje analýza s tím, že oproti šetření z první poloviny roku 2019 si ANO u mladších ročníků pohoršilo a naopak zvýšilo svou podporu u starších lidí.

Nejvyšší podporu má vládní hnutí u důchodců (43,2) procenta, naopak u živnostníků je to pouze 17,1 procenta.

Volby by vyhrálo ANO, Trikolóra zcela propadla

Parlamentní volby

Občanští demokraté oslovují především voliče ve středním věku mezi 35 a 54 lety. „Ale podpora s přibývajícím i ubývajícím věkem klesá,” uvedla agentura. ODS tradičně preferují častěji živnostníci (27,1 procenta) a lidé s vysokými příjmy (16,7 procenta), byť v této kategorii ji předstihují Piráti.

Ti oslovují zejména voliče do 24 let, kde je jejich podpora 33,6 procenta.

„Se vzrůstajícím věkem podpora klesá a u voličů ve věku nad 35 let přestává být vedoucí stranou. U voličů nad 65 let je podpora již jen 2,5 procenta,” uvedla agentura. Vysokou podporu u lidí se základním vzděláním agentura vysvětluje tím, že jde „především o studenty středních škol”.

Voliče chceme brát hlavně ANO, plánuje šéf Pirátů Bartoš

Domácí

Voliči SPD se podle analýzy nejčastěji rekrutují z lidí vyučených nebo středoškoláků bez maturity. Nejvyšší podporu má strana mezi voliči s nízkými či středními příjmy.

„Část původních voličů SPD přešla k Trikolóře (11,0 procent původních voličů SPD, kteří tvoří 34 procent současných potenciálních voličů Trikolóry),” uvedla agentura.

Komunisté se opírají o voliče nad 55 let. U voličů nad 65 let pak jejich podpora dosahuje 13,9 procenta. Nepřekvapí, že z hlediska ekonomického statusu jde o důchodce.

„ČSSD má velmi podobnou voličskou strukturu jako KSČM, ale není tolik vyhraněná na konkrétní skupiny,” konstatoval Median. Sociální demokraty volí častěji nízkopříjmové skupiny a důchodci.

Milion chvilek: Projedeme republiku křížem krážem, aby demokratické strany porazily Babiše

Domácí

Podpora lidovců má nepatrně stoupající tendenci s rostoucím věkem. Zajímavostí je, že častěji stranu volí lidé se základním a rovněž s vysokoškolským vzděláním. Lidovce nejčastěji volí lidé z menších obcí do 5000 obyvatel.

„Voliči TOP 09 jsou především mladí lidé a jejich podpora obecně klesá s věkem. Maxima dosahuje u voličů do 24 let (14,2 procenta) a minima u voličů nad 65 let (2,3 procenta),” uvedla agentura. Častěji stranu preferují prvovoliči a obyvatelé velkých měst.

Podpora hnutí STAN je rovnoměrně rozložena mezi voliči od 18 do 54 let a následně rychle klesá. Častěji jde o vysokoškoláky.

Vzdělanější voliče s vyššími příjmy oslovuje i hnutí Trikolóra.

Analýza vychází z dat od srpna do prosince 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám