Hlavní obsah

Vlastivědné muzeum v České Lípě pořádá výstavu Hurá do školy!

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio
PRAHA

Od začátku září je v českolipském Vlastivědném muzeu otevřena výstava "Hurá do školy", v rámci které si návštěvníci mohou prohlédnout množství exponátů z různých období minulých století.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Slavnostní zahájení výstavy 1. září uvedl zvoněním tradičně oblečený školník, vernisáž doprovodilo vystoupení Pěveckého sboru Severočeských učitelů a pásmo říkanek, písní a tanců dětského folklorního souboru Jizerka z Liberce.

Ředitelka pražského Pedagogického muzea J. A. Komenského, PhDr. Markéta Pánková, na vernisáži promluvila o ucelené sbírce slabikářů, v níž nechybí díla známých ilustrátorů Oty Janečka, Marie Fischerové-Kvěchové či divadelníka a osobitého výtvarníka Matěje Formana, jehož obrázek byl použit také na plakát k výstavě. Formanovým ilustracím je věnována malá expozice na Svatých schodech.

Na výstavě, která dýchá atmosférou obecné školy, naleznete stoleté školní lavice s otevírací deskou, sbírku slabikářů, různé školní pomůcky, jako jsou rozkládací torzo lidského těla a psací tabulky, a mnohé další exponáty. Ucelenou sbírku tvoří i didaktické závěsné ilustrace fauny a flóry nebo reprodukce Alšových obrazů českých dějin. Exponáty pocházejí z fondů regionálních základních a středních škol a také z archivu pražského Pedagogického muzea J. A. Komenského.

Výstavu můžete navštívit do 12. října v českolipském Vlastivědném muzeu na náměstí Osvobození.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám