Hlavní obsah

Pražský studentský summit má za sebou první setkání

Novinky, bob, Scio
PRAHA

Studenti středních škol tuto sobotu zaplnili prostory Vysoké školy ekonomické, aby se proměnili v diplomaty a otestovali své vědomosti v diskuzích o aktuálních otázkách mezinárodního dění. Mezi hosty nechyběli ministr vlády ČR Cyril Svoboda a ředitel Odboru OSN Ministerstva zahraničních věcí Jan Michal.

Článek

„Studenti mají díky tomuto projektu jedinečnou příležitost zlepšit své rétorické a argumentační schopnosti, lepé se zorientovat v oblasti mezinárodních vztahů a navíc se seznámit s mladými lidmi podobných zájmů,“ vysvětlil význam studentského summitu hlavní koordinátor Jan Pýcha.

Ministr Cyril Svoboda, promluvil k delegátům se zajímavou přednáškou, během které se dotkl několika hlavních otázek týkajících se české zahraniční politiky. Poté následovala diskuze, která se rychle stočila k otázce amerického radaru na českém území. „Intenzivně se bojíme, ale bojíme se to přiznat. Smlouva se Spojenými státy nikoho neohrožuje. A přesto je tu velká obava z tohoto kroku,“ řekl mimo jiné Svoboda. Druhý host Jan Michal pohovořil o významu OSN v současném světě.

Odpolední část již byla více v režii studentů - delegátů, kteří v rámci jednotlivých orgánů vedli intenzivní debaty například o otázce mezinárodního terorismu, dodržování lidských práv, současné finanční krizi, nebo změnách klimatu. Názorový střet tradičně nechyběl ani v simulované Radě bezpečnosti, kde se strhla diskuze o rusko-gruzínském konfliktu.

„Rusko má své zájmy a ostatní státy by je měly respektovat,“ hájil ruský postup delegát Ruské federace Petr Vystropov. Proti tomu se ohradil Šimon Ehrlich – pražský středoškolák, který se v projektu mění na diplomatického zástupce USA: „Pane velvyslanče, pokud Rusko chce být bráno za seriózního partnera na mezinárodním poli, musí respektovat určitá pravidla. A s tím má Ruská federace bohužel opakovaně problém."

Pražský studentský summit, unikátní vzdělávací projekt Asociace pro mezinárodní otázky, v sobě zahrnuje tři projekty: Model OSN, Model NATO a Model Evropské Unie. Sobotním přípravným setkáním odstartovaly první dva jmenované modely, určené především středoškolákům. V průběhu tohoto školního roku budou mít studenti středních i vysokých škol z celé České republiky možnost účastnit se dalších čtyř setkání. Celý projekt poté vyvrcholí březnovou slavnostní konferencí.

Více o Pražském studentském summitu najdete na www.studentsummit.cz .

Reklama

Výběr článků

Načítám