Hlavní obsah

Pražské školy by neměly podceňovat riziko šíření žloutenky

Novinky, Scio
PRAHA

Výskyt epidemie žloutenky typu A mezi komunitou uživatelů drog má dopad i na opatření v pražských školách, které patří mezi nejohroženější místa, kde může dojít k šíření nemoci. Hygienici nabádají školy v metropoli ke zvýšené ostražitosti a důsledné prevenci.

Článek

S informací o výskytu epidemie žloutenky mezi drogově závislými přišla hygienická stanice hlavního města Prahy začátkem července, když vyšlo najevo, že v porovnání s loňskem se za první pololetí letošního roku výskyt tohoto onemocnění v metropoli zvýšil téměř desetkrát.

Ačkoliv epidemie postihla především pražskou drogovou scénu, nákazou jsou ohroženi i ostatní lidé, kteří přicházejí s uživateli drog do styku. Škola je pak místem, kde může snadno dojít k rozšíření nákazy. Hygienická stanice proto již před začátkem školního roku neopomenula informovat ředitele pražských škol o rizicích, která v souvislosti se šířením hepatitidy typu A hrozí žákům i pedagogům.

"Vzhledem k tomu, že v uplynulých letech se na území České republiky toto onemocnění téměř nevyskytovalo, nemocnost se pohybovala okolo 1 onemocnění na 100 000 obyvatel, nemá většina populace ochranné protilátky. Očkování proti této nákaze je velmi spolehlivé, počet očkovaných je však nízký. Z výše uvedených důvodů jsou reálné obavy, že po zahájení školního roku lze očekávat onemocnění i mezi studenty středních škol a nelze vyloučit ani možnost onemocnění žáků základních škol," uvedl doktor Luděk Bajgar z Hygienické stanice Praha v dopise, kterým byly obeslány školy v hlavním městě.

Začátek školního roku si vyžádá zvýšenou opatrnost

Podle Bajgara zvyšuje riziko šíření nákazy skutečnost, že především mnoho středoškoláků v průběhu letních prázdnin navštěvuje hromadné akce jako jsou rockové festivaly nebo technoparty, kde mohou přijít do styku s nakaženými jedinci. "Nejvyšší nemocnost je ve věkové skupině 20 - 24 let, dále ve věkové skupině 25 - 29 let." informoval doktor Bajgar.

V průběhu úvodního týdne školního roku tak mnozí pedagogové na pražských školách informují o možných rizicích nákazy. Žáci by se měli vyhnout společnému pití z jedné láhve nebo společnému pokuřování cigarety.

Školám bylo doporučeno od zahájení školního roku až do konce září provádět řádnou desinfekci účinnými prostředky, především v prostorách toalet.

Reklama

Výběr článků

Načítám