Hlavní obsah

Nerudovy Písně kosmické poletí do vesmíru

Novinky, mnu, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Anglický překlad díla Jana Nerudy Písně kosmické čeká v příštím týdnu symbolická cesta do vesmíru. S knihou českého spisovatele poletí k Hubbleovu kosmickému dalekohledu americký astronaut Andrew Feustel.

Článek

Když astronaut Feustel dával dohromady věci, které si přibalí do svého osobního balíčku na vesmírný let, rozhodl se oslovit Astronomický ústav Akademie věd ČR, aby mu vybral věc se vztahem k České republice. Američan tím chtěl dát najevo, že jeho život je spojen i s naší zemí. Tchýně Andrewa Feustela totiž pochází z Plzně.

Americký astronaut se rozhodl přibrat do svého osobního balíčku, který si s sebou bere na vesmírný let, i předmět vybraný Astronomickým ústavem AV ČR.

Volba českých badatelů nakonec padla na dílo významného českého spisovatele z 19. století Jana Nerudu, a balíček amerického spisovatele tak bude obsahovat anglický překlad Písní kosmických. Básnická sbírka má vztah k observatoři v Ondřejově, což je sídlo Astronomického ústavu.

Písně kosmické vybrali čeští vědci

"Jan Neruda byl kmotrem bratří Fričů, kteří ondřejovskou observatoř založili, a citace z Písní kosmických jsou uvedeny na freskách historické pracovny hvězdárny. Otázka Jana Nerudy Jsou-li tam žáby taky... se tak symbolicky dostane k dalekohledu, který je patrně doposud nejznámějším a nejúspěšnějším dalekohledem všech dob", vysvětlují zástupci Astronomického ústavu, proč vybrali právě Nerudovo dílo.

Po Feustelově návratu budou Písně kosmické, které se vydají s americkým astronautem na vesmírnou cestu, vystaveny veřejnosti. Podobně jako československá vlajka, kterou s sebou vzal astronaut s českými předky Eugene Cernan v roce 1972 na Měsíc.

Nejprve však Feustela čeká dlouhá cesta k Hubbleovu vesmírnému dalekohledu. Start posádky raketoplánu STS 125, který k vesmírnému teleskopu zamíří jako poslední, je naplánován na 11. května ve 20:01 našeho času.

Reklama

Výběr článků

Načítám