Hlavní obsah

Jak rodič pozná, že je škola kvalitní?

Novinky, Scio
ČR

Máte doma dítě školou povinné? Jak poznáte, že je škola, do které chodí, kvalitní? Odkud získáte důležité informace?

Článek

Zkušenosti řeknou nejvíce

Nejdůležitější jsou samozřejmě reference. Zkušenosti, které se školou mají známí, příbuzní, resp. jejich děti. Důležité je obecné povědomí o škole, informace, které proběhnou tiskem, nebo se k vám donesou v ústní podobě. Zprostředkovaným informacím se ale mnohdy nedá věřit, je to stejné jako v reklamě – jediné, co opravdu funguje, je osobní zkušenost.

Osobní návštěva je nejlepší

Když nemáte reference ani osobní zkušenost, je těžší se rozhodnout. Na základě čeho hodnotit? V dnešní době internetu máte hodně možností, žádná z nich však nenahradí osobní návštěvu. Zajděte se podívat, jak škola vypadá, např. v den otevřených dveří.

Působí škola jako sterilní „ústav“ nebo vás přátelské prostředí ihned osloví? Jsou na zdech výtvory dětí? Případně alespoň jim blízké obrázky, mapy apod.? A nebo tam najdete nicneříkající zarámované obrazy „pro dospělé“? Jsou třídy barevné? Plné zajímavostí? Je ve škole hned patrné, kvůli komu tam budova stojí? Nebo to působí spíš naopak – že děti do této školy chodí, aby mohla fungovat? Důležité je, aby se dítě ve škole dobře cítilo. Pokud si tam připadá ztracené, prostředí je neosobní, je vhodné poohlédnout se jinde.

Internet napoví mnoho

Jaká jsou další kritéria a možnosti? Na internetu si můžete vyhledat mnoho údajů. Jestli dáte na úřední dokumenty, můžete si přečíst např. inspekční zprávy České školní inspekce, která je shromažďuje v Registru inspekčních zpráv. Na adrese: http://zpravy.csicr.cz/Default.aspx se můžete podívat, co se o škole, která vás zajímá, píše. Stačí zadat ulici, ve které škola sídlí.

Podívejte se na webových stránkách školy na Školní vzdělávací program (ŠVP), podle kterého se ve škole učí. Dozvíte se tam, jak vypadá učební plán v jednotlivých ročnících, jak bude vaše dítě hodnoceno, jaká je náplň mimoškolních aktivit nebo jak škola provádí svou autoevaluaci – tzn. jak ověřuje, že její výchovně-vzdělávací proces je veden správným směrem.

Ve školním vzdělávacím programu máte možnost přečíst si také podrobnosti o obecném zaměření školy a konkrétních strategiích ve výuce. Na internetu jsou také často k nahlédnutí výroční zprávy školy. Obrazový materiál vám poskytne fotogalerie, některé školy mají již i svou videozónu.

Úspěchy, prezentace a názory

Na webové stránce školy se dočtete, za co škola obdržela diplom, osvědčení, certifikát. Ať už se jedná o vítězství ve sportovní soutěži, nebo o certifikát společnosti Scio, který dokládá evaluační aktivitu školy. Aktivitu jednotlivých členů pedagogického sboru zjistíte pomocí internetových vyhledávačů a na diskusních portálech ke školské problematice se můžete seznámit s jejich názory.

U školy, která otevřeně přistupuje k dětem, rodičům i širší veřejnosti snadno získáte také informace o školské radě, zájmových kroužcích, školním časopisu, družině atd. Čím více škola komunikuje s rodiči, tím lépe. Čím více informací vám o sobě ochotně sdělí, tím lépe. Dostatek informací je pro vás zárukou, jejich absence vzbuzuje pochybnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám