Hlavní obsah

Čeští astronomové zazářili v Terstu

Novinky, Scio, ČAS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terst

Velmi dobře si v minulém týdnu vedli astronomové z Česka, kteří se zúčastnili 13. ročníku mezinárodní astronomické olympiády v italském Terstu.

Článek

Českou skupinu tvořila šestice úspěšných řešitelů, která prošla nejen českou Astronomickou olympiádou, ale také dvoudenním soustředěním na hvězdárně ve Valašském Meziříčí. Toho se kromě konečné šestice účastnili i další úspěšní řešitelé, ze kterých se nakonec vybíralo do zahraniční mise.

I letos byla česká delegace na XIII. Mezinárodní astronomické olympiádě (IAO) úspěšná, získali jsme dvě třetí místa a obstáli jsme tak v konkurenci států jako například Indie, Korea a Rusko, které věnují přípravě studentů na mezinárodní soutěže podstatně větší pozornost. V Koreji, jejíž řešitelé získali zlaté medaile, je přípravné soustředění dvoutýdenní, zatímco v ČR pouze dvoudenní a také rozpočet korejské astronomické olympiády je ve srovnání s tou českou přibližně stonásobný.

V konečných výsledcích získala Jana Smutná z Prahy bronzovou medaili – 3. místo – v kategorii seniorů a Stanislav Fořt z Dražic bronzovou medaili – 3. místo – v kategorii juniorů. Ostatní řešitelé z České republiky přivezli čestná uznání.

XIII. IAO se zúčastnilo 19 delegací z 18 zemí (Arménie, Bulharsko, Bělorusko, Čína, ČR, Estonsko, Chorvatsko, Indonésie, Indie, Itálie, Jižní Korea, Kazachstán, Litva, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Švédsko a Thajsko). Moskevská správní oblast je oprávněna do IAO vysílat vlastní delegaci.

Astronomickou olympiádu v České republice pořádá Česká astronomická společnost (vědecká společnost sdružená v Radě vědeckých společností České republiky).

Letošní ročník je již šestý a jsou opět vyhlášeny kategorie pro žáky 6. a 7. ročníků ZŠ (a ekvivalentu na víceletých gymnáziích), žáky 8. a 9. ročníků ZŠ (a ekvivalentu na víceletých gymnáziích) a pro studenty 1. a 2. ročníků SŠ (organizuje spolu s Českou astronomickou společností Hvězdárna a planetárium J. Palisy v Ostravě). Veškeré informace o Astronomické olympiádě najdete na http://olympiada.astro.cz .

Šestý ročník je na začátku a žáci a jejich učitelé se do něj mohou stále zapojit!

V minulých ročnících Astronomické olympiády se školního kola účastnilo 4 000 až 5 000 žáků ze stovek škol a do korespondenčního kola přišlo v posledním ročníku úctyhodných 620 prací.

Reklama

Výběr článků

Načítám