Hlavní obsah

Během léta je ještě možné podat přihlášku na soukromé VŠ

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud jste neuspěli u přijímacích zkoušek na veřejnou vysokou školu, jednou z variant je přihlásit se na některou z vysokých škol soukromých. Ty přijímají studenty ještě během léta a v současné době je jich u nás kolem čtyřiceti.

Článek

Soukromé vysoké školy mají různý právní statut. Některé jsou obecně prospěšnými společnostmi (o. p. s.), jiné společnostmi s ručením omezeným či akciovými společnostmi. Základní rozdíl spočívá v tom, že školy jako obecně prospěšné společnosti musí, na rozdíl od společností s ručením omezeným a akciových společností, investovat všechen zisk do vzdělání. Tyto školy ze zákona mohou žádat ministerstvo školství o dotaci.

Seznam všech soukromých vysokých škol naleznete například na stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Můžete si vybrat z různých oborů, od ekonomických, přes umělecké, až po právní disciplíny. Obvykle se jedná o bakalářské studijní programy, ale ze soukromé vysoké školy si můžete odnést i titul Ing. či Mgr.

Školné si každá škola stanovuje individuálně a pohybuje se od 15 000 Kč za semestr až po ceny čtyřnásobně vyšší. Obvykle se ale „vejdete“ do 30 000 Kč za semestr. Pokud je to na vaše současné finanční možnosti příliš, můžete uvažovat o různých půjčkách na studium. Jednorázové výdaje lze krýt tzv. kontokorentem, některé banky nabízejí speciální studentské úvěry, u kterých není vyžadován žádný příjem a umožňují odložit splátky až na dobu po studiu.

Reklama

Výběr článků

Načítám