Hlavní obsah

Americký komiks před 70 lety představil svého nového hrdinu

Novinky, Tereza Kušová

Komiks, Marvel, Amerika, červená, modrá, bílá hvězda, štít. Co z těchto ingrediencí může vzniknout? Kapitán Amerika. Komiksová postava, která se poprvé objevila 1. března 1941, měla vlastenecké ideologie a ve svých příbězích chránila svou zemi - Spojené státy americké.

Článek

„Napsal jsem jméno Super Američan,“ uvedl Joe Simon, jeden z tvůrců Kapitána, ve své autobiografii a pokračoval: „Ne, nefunguje to. V té době bylo příliš ‘Super‘ okolo. Ale Kapitán Amerika zněl dobře. Nebylo mnoho kapitánů v komiksech.“

Románová postava, superhrdina od komiksové společnosti Marvel, měla jako každý hrdina své alter ego, které se jmenovalo Steve Rogers. Své schopnosti získal ale stejně jako doktor Jekyll, po požití experimentálního séra, aby se dostal na vrchol lidské dokonalosti. Elitnímu vojákovi a špičkovému atletovi náhle zesílily všechny jeho schopnosti. Jeho cíle byly ale vskutku malé. Chtěl podpořit válečné úsilí své vlasti. Kapitán Amerika má kostým nesoucí motiv americké vlajky, jeho zbraní je nezničitelný štít, jenž může vyhodit proti nepříteli a stejně jako bumerang se mu vrátí.

Nejprodávanější „časopis“ v USA

Podle Simona byl Kapitán Amerika vědomě politická postava. Začala druhá světová válka a Spojené státy se zatím odmítaly do ní zapojit. Někteří Američané to ale cítili jinak, včetně Joa Simona a druhého otce komiksového stvoření Jacka Kirbyho. Všichni věděli, že válka je nevyhnutelná a Simon s Kirbym chtěli jasně ukázat, co si myslí a vyslali Kapitána Ameriku na svou první misi.

Kapitán Amerika byl k prodeji od 1. března 1941. Lidé ho kupovali, četli, zajímali se. Za necelý rok byl Pearl Harbor bombardován a Kapitán Amerika ještě více čten. Kapitán Amerika spolu se svým parťákem Buckym čelil nacistům a jiným hrozbám. Netrvalo dlouho a Kapitán se stal nejoblíbenější komiksovou postavou. Dokonce měl vlastní fanklub s názvem Strážci svobody. Počet výtisků se vyšplhal na jeden milión měsíčně. Marvel tím předběhl všechny výtisky časopisů, které v té době v USA vycházely.

Kapitán Amerika ale nezůstal pouze u svého vlastního časopisu, zavítal i ke svým kolegům superhrdinům či do výběru od společnosti Marvel. Například ještě v témže roce vzniku se objevil ve Všichni vítězové v číslech 1 až 19, Marvel komiks tajemství celkem v sedmi číslech nebo i v USA Comics v letech 1942 až 1945.

Po pádu následuje vzestup

Po válce ale Kapitán upadl v zapomnění, nebyl žádaným zbožím. Marvel se ho snažil obnovit a dále vycházel komiks s tímto slavným hrdinou. Přesto Kapitán Amerika skončil číslem 75, které vyšlo v únoru 1950. V 50. letech se společnost ještě pokoušela o oživení superhrdiny, ale vše nakonec skončilo u komerčního selhání. Lidé už Kapitána nepotřebovali.

Po dalších pokusech, které společnost označila za neformální, kdy se hrdina objevil například v některých komiksech jen v jednom políčku s jednou větou, se slovy: „Byl to pouze test, zda by čtenáři Kapitána Ameriku přijali zpátky,“ přišel zcela promyšlený tah komiksového impéria, když stvořila komiks The Avengers.

Tým superhrdinů složený ze známých tváří Thora, Hulka, Iron Mana, Ant-Mana, Waspa. Přidali se Spider-Man, Wolverine a ve čtvrtém čísle Kapitán Amerika. Zde také vysvětlil, co se s ním za ty roky stalo, že neumřel, ale po pádu do severního Atlantského oceánu zamrzl v ledu, kde strávil desítky let. Kapitán se rychle stal vůdcem týmu a Marvel nelenil a jeho roli přepsal. Už to nebyl vlastenec bojující za svou zemi, ale hrdina „pronásledující vzpomínky minulosti, který se snaží přizpůsobit společnosti 60. let.“ Kapitán Amerika se náhle stal neodmyslitelnou součástí The Avengers.

Kapitán Amerika na filmovém plátně

Kapitán Amerika měl i vlastní seriál, ale měl pouhých pět epizod, to bylo v roce 1966. Vzniklo několik animovaných seriálů, filmových verzí, ale zaručeným trhákem měl být film Kapitán Amerika z roku 1990 v hlavní roli s Mattem Salingerem. Tato verze však zcela propadla. Fanoušci byli zhnuseni a filmoví kritici snímek tak zdrchali, že se Marvel na hodně dlouhou dobu rozhodl neoživovat své hrdiny.

Další pokus filmového zpodobnění se blíží. Marvel fanoušky připravil už v podobě štítu v Iron Manovi. V srpnu 2011 se může český divák těšit na Kapitána Ameriku na plátně. Nebudou chybět Toro a Buck, Kapitánovi parťáci, Human Torch, muž v plamenech z Fantastické čtyřky, ale není to on, protože i tady platí pravidlo společnosti Marvel, totiž že postavy mají často více uživatelů. Dále Namor, princ z mořských hlubin, který má nadlidskou sílu, rychlost a ovládá telepatii. Samozřejmě nesmíme zapomenout na hlavního záporného hrdinu Red Skulla, padouch s nelidským zjevem a stvořen nacisty.

Zajímavosti 1. března

Svátek: Bedřich

Významné události:

1872 byl založen Yellowstonský Národní Park ležící ve státech USA Wyomingu, Montaně a Idaho, první národní park na světě.

1896 Henri Becquerel objevil radioaktivitu u solí uranu.

1912 Albert Berry uskutečnil jako první parašutistický skok z letadla.

1950 bylo v Československu provedeno sčítání lidu, podle něhož mělo k tomuto datu 12 338 450 obyvatel, z toho Česko 8 896 133 a Slovensko 3 442 317.

Významná narození:

1445 Sandro Botticelli, italský malíř (Klanění králů, Muž s medailí, Pomluva, Madona Vítězná, Zrození Venuše, Výjevy ze života Mojžíšova).

1456 Vladislav Jagellonský, český a uherský král.

1946 Jan Kodeš, český tenista, vítěz Wimbledonu 1973 a French Open 1970 a 1971, finalista US Open 1971 a 1973. Byl členem vítězného týmu ČSSR v Davisově poháru 1980.

1969 Javier Bardem, španělský herec, držitel Oscara a Zlatého glóbu (Vicky Cristina Barcelona, Goyovy přízraky, Tahle země není pro starý).

1994 Justin Bieber, kanadský zpěvák, momentálně největší idol teenagerů.

Reklama

Výběr článků

Načítám