Hlavní obsah

Medvídek Pú si získal srdce dětí i dospělých

Novinky, Tereza Kušová

Kreslená postavička známá především z dílny filmové a televizní společnosti Walta Disneyho vznikla původně z pera anglického spisovatele Alana Alexandera Milna. Světoznámý medvídek si získal srdce malých diváků a dokáže rozehřát nejedno srdce dospělého člověka i dnes.

Foto: Reuters

Animovaný seriál Nová dobrodružství Medvídka Pú od filmové společnosti Walt Disney vznikl na motivy knižní předlohy od A. A. Milneho.

Článek

Milne se narodil 18. ledna 1882 ve Skotsku, a právě proto tento den, kdy se na světě objevil jeho stvořitel, patří Medvídku Pú. Alan měl k psaní nakročeno už od mala. Chodil na soukromou školu, kde jedním z jeho profesorů byl i slavný spisovatel H. G. Wells. Když pak nastoupil na Westminster School a Trinity College v Cambridge, pracoval jako editor pro studentský časopis Granta, i když jeho hlavním oborem byla matematika.

Milneovy práce si všiml britský humoristický časopis Punch, do kterého po studiích začal přispívat a časem se stal i redaktorským asistentem. V době první světové války nastoupil do britské armády. Alan byl poslán do Francie, ale frontu opustil ještě tentýž rok, když dostal vysoké horečky. Z armády odešel roku 1919, to se Milne rychle vrátil domů, kde na něj čekala žena Dorothy. O rok později se jim narodil syn Christopher Robin.

Zrod myšlenky o Medvídku Pú

Zlomovým rokem byl rok 1921, kdy malý Christopher dostal k prvním narozeninám plyšového medvídka pojmenovaného Edward. Za pár let se jeho sbírka rozrostla o další plyšová zvířátka, která získala v Milneových pohádkách hlavní roli. Oslík, klokan, prasátko, pruhovaný tygr a Edward byli nejoblíbenějšími hračkami Alanova syna.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatel A. A. Milne, slavný autor příběhů Medvídka Púa se svým synem Christopherem Robinem.

Když byly Christopherovi čtyři roky, rodiče ho vzali do londýnské zoo. Tady se jejich syn seznámil s kanadským černým medvědem jménem Winnie. Přátelský vztah chlapce s medvídkem inspiroval Alana Alexandera Milneho, slavného britského spisovatele a žurnalistu, k napsání několika nádherných příběhů a knížek. Svůj podíl na tom mají jeho žena Dorothy, která ho o tom přesvědčila, ale hlavně syn, jenž se stal hrdinou jeho povídek.

První příběh o Medvídku Pú, originálním jménem Winnie of Pooh, byl otištěn ještě ten samý rok na Štedrý den v London Evening News. Název Příběh byl zcela jednoduchý, ale zároveň pravdivý a všeříkající, zkrátka to byla krátká pohádka na dobrou noc. Vypráví o medvídku pojmenovaném Pú a jeho setkání se včelami. Příběh natolik upoutal čtenáře, že hned druhý den byl odvyprávěn v rádiovém vysílání BBC.

Z pohádek pro syna vznikl bestseller

Původně psal Milne své příběhy pouze pro vlastní potěšení, ale hlavně pro svého syna. Medvídek Pú byl ale natolik populární, že byla vyžádána další a další pokračování. V letech 1926-1928 napsal Alan knihy Winnie-The-Pooh a The House at Pooh Corner, u nás vydány souhrnně jako Medvídek Pú. Ilustrovány byly Milneovým kolegou a kreslířem z časopisu Punch E. H. Shepardem.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2009 vyšla nová kniha o Medvídku Pú s názvem Návrat do Stokorcového lesa. Autor publikace získal práva na tuto slavnou postavičku a nezapomněl uvést jméno svého předchůdce Milneho na titulu.

Milne napsal celkem 20 příběhů o Medvídku Pú. Jeho nejlepšími kamarády ve Stokorcovém lese byli hopsající Tygr, malé ustrašené Prasátko, „chytrý“ pan Králík, moudrá Sova, stále smutný a v depresích Osel Íjáček, šišlající Sysel, dvoučlenná rodina Klokánků, kde hlavní slovo má maminka Kanga, a nejmladší ze všech, lidský přítel Kryštůfek Robin.

Nová dobrodružství Medvídka Pú

Jeden z nejúspěšnějších anglických dramatiků zemřel v roce 1956. Práva na jeho knížky měla žena Dorotha, která je prodala filmové společnosti Walta Disneyho. Ta nelenila a vyprodukovala několik filmů na motivy knih o Púovi, seriál, ale také různé hračky a jiné upomínkové předměty.

Už roku 1966 vznikly první krátké animované příběhy o Medvídkovi Pú a jeho přátelích. Pětadvacetiminutová pohádka Medvídek Pú a medový strom si získala diváky všech věkových kategorií, i když především ty menší. Tento krátký film získal Oscara v roce 1968 v kategorii Nejlepší krátký animovaný film. Vznikly tři celovečerní filmy a seriál Nová dobrodružství Medvídka Pú s třiaosmdesáti epizodami, které byly odvysílány i u nás.

Foto: Profimedia.cz

Medvídek Pú získal i svou hvězdu na Chodníku slávy v Hollywoodu.

Přestože Alan Alexander Milne napsal mnoho dalších románů, dramat, scénářů, básní i článků, znám byl především díky příběhům o kulatém a neohrabaném Medvídku Pú. Milne dlouho nemohl unést, že jeho literární sláva byla založena na dětských knížkách. Zvláštní však je, že slavný spisovatel nepsal povídky o Pú pro děti. Tyto příběhy byly určeny totiž pro děti, které zůstaly v nás, dospělých.

Zajímavosti 18. ledna

Svátek: Vladislav

Významné události:

1409 Václav IV. vydal Dekret kutnohorský, kterým omezil vliv cizinců na pražské Karlově univerzitě.

1871 pruský král Vilém I. byl prohlášen německým císařem, čímž současně dochází k prvnímu sjednocení Německa jako Německého císařství.

1896 poprvé představen x-ray přístroj.

1919 ve Versailles byla zahájena Pařížská mírová konference pořádána vítězi první světové války, kde se projednávaly mírové smlouvy.

1944 v Metropolitní opeře v New Yorku poprvé hraje jazzová hudba, mezi pozvanými hudebníky byli Louis Armstrong, Benny Goodman, Lionel Hampton, Artie Shaw, Roy Eldridge a Jack Teagarden.

1998 prozrazena aféra Billa Clintona s Monikou Lewinskou, známá jako Skandál Lewinsky.               

Významná narození:

1752 John Nash, anglický architekt, autor většiny staveb postavených v Londýně v regentském slohu (Regent Street, přestavba Buckinghamského domu na palác, Trafalgarské náměstí, St. James’s Park).

1837 Josef Šimáček, český vinař, obnovil u nás tradiční druhy vinné révy, čímž stoupla kvalita vína.

1892 Oliver Hardy, americký komik z dvojice Laurel a Hardy.

1904 Cary Grant, anglo-americký herec (Leopardí žena, Prázdniny, Příběh z Filadelfie, Chyťte zloděje).

1950 Gilles Villeneuve, kanadský pilot Formule 1. Jezdil za stáje McLaren Ford a Ferrari v letech 1977-1982.

1955 Kevin Costner, americký filmový herec a režisér (Tanec s vlky, Robin Hood: Král zbojníků, Osobní strážce, Vodní svět).

1956 Josef Carda, český herec, bavič a moderátor (TV: Tele tele, Letiště, Ošklivka Katka).

1957 Teodor Černý, český cyklista, získal bronzovou medaili na LOH 1980 v dráhové cyklistice družstev.

1961 Mark Messier, kanadský hokejista, v NHL působil především v klubech Edmonton Oilers (5krát vítěz Stanley Cupu) a New York Rangers, u kterého ukončil svou kariéru v roce 2004.

1974 Princezna Claire Belgická, manželka belgického prince Laurenta.

1979 Paulo Ferreira, portugalský fotbalista, v současnosti hraje za anglický klub Chelsea FC.

1987 Johan Djourou, švýcarský fotbalista, v současnosti hraje za anglický klub Arsenal FC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám