Hlavní obsah

Zloději odcizí každého čtvrtého nalezeného dinosaura

Novinky, pst

Fascinace dinosaury nekončí jen u paleontologů nebo dětí. Vyhynulí giganti jsou cennou trofejí i pro zloděje, protože soukromí sběratelé zaplatí třeba za kostru Tyrannosaura rexe osm miliónů dolarů (138 miliónů Kč). Vědci odhadují, že zloději na celém světě ukradli až čtvrtinu nalezených fosílií a černý trh s nimi jen kvete.

Foto: Profimedia.cz

Lebka Tyrannosaura rexe

Článek

Ať již jde o britský Dorset nebo tisíce kilometrů vzdálenou Indii, či Mongolsko, všude hrozí podle britského serveru Telegraph stejné nebezpečí: dříve než paleontologové nález opatrně vyzvednou nebo prozkoumají, zmocní se ho bezohledně dobrodruzi s vidinou výdělku. Celkový obrat černého trhu s fosíliemi se odhaduje na téměř tři miliardy korun ročně.

"Je to velký mezinárodní problém, který se dotýká všech terénních výzkumníků. Strávil jsem hodně času na vykopávkách v Mongolsku a Číně, kde byla nalezena celá řada nových druhů opeřených dinosaurů a ptáků, kteří  jsou pak prodáváni ve velkém na černém trhu a přes internet," uvedl profesor Philip Currie z univerzity v kanadské Albertě.

Currie viděl řadu fosilií poničených neodbornou manipulací. "Ničení druhů, které se pod povrchem uchovaly 75 miliónů let mi úplně trhá srdce" dodal Currie.

Přestože alarmující nájezdy zlodějů vybavených i moderní technikou zalarmovaly v Británii policii i nadšence, kteří se snaží nálezy chránit, nájezdy pokračují. V Dorsetu se cílem lupičů tento rok staly i zkamenělé stopy dvounohých dinosaurů. 

Vyhledávaným artiklem jsou také dinosauří vejce, která pocházejí nejčastěji z Mongolska. Vědci litují, že se k nim nemohou dostat, protože s novými technologiemi umí získat z fosilizovaného vejce přesnou podobu embrya, která prozradí o dinosaurech chybějící informace, které už nejsou na kostrách dospělých jedinců patrné.

Reklama

Výběr článků

Načítám