Hlavní obsah

Zemřel bývalý ředitel pražského planetária Marcel Grün

– Praha
Novinky, ČTK, Filip Šára

V pondělí zemřel emeritní ředitel Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy a popularizátor astronomie a kosmonautiky Marcel Grün. Bylo mu 73 let. O jeho úmrtí informovali zástupci hvězdárny.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ředitel Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Marcel Grün (na snímku z roku 2014)

Článek

Marcel Grün, který patřil k nejznámějším popularizátorům vědy v Česku, spojil s pražskou hvězdárnou celý svůj profesní život. Jejím zaměstnancem byl od roku 1967, ředitelem mezi lety 2000 až 2017. V polovině 60. let navíc působil jako demonstrátor na Štefánikově hvězdárně v Praze na Petříně - návštěvníkům ukazoval dalekohledem vesmír.

Jako popularizátor astronomie a kosmonautiky má na kontě tisíce přednášek, stovky článků i řadu vystoupení v rozhlase a v televizi. V roce 2003 stál u zrodu České kosmické kanceláře, neziskové organizace usilující o rozvoj kosmonautiky v ČR. Byl také předsedou Astronautické sekce České astronomické společnosti.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Marcel Grün na snímku z roku 2016

„Ale především byl skvělým a nezastupitelným popularizátorem kosmonautiky. Po stránce vědomostní, ale i svým výrazným hlasem s mírným ráčkováním. Tak ho znal každý. Byl autorem mnoha populárních knih pro veřejnost. A jak sám o sobě říkával, se svým oborem - kosmonautikou - žil od jejího samého počátku od šedesátých let,” sdělil Novinkám Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

„Znali jsme se osobně a byli jsme si blízcí. Ale to nebylo tak těžké, Marcel Grün byl velice přátelským člověkem, ochotným po svých přednáškách ještě dlouho do noci diskutovat o vesmíru a životě v něm,” zavzpomínal Suchan.

Že byl Grün velmi přátelský a zároveň odborníkem na slovo vzatým, potvrzuje i Milan Halousek z České kosmické kanceláře. „Bude chybět, lidí jeho formátu a rozhledu tady moc nemáme,” dodal pro Novinky.

Jmenuje se po něm planetka

Jak Halousek připomněl, Grünovy zásluhy ocenili jeho kolegové i tím, že jednu z nově objevených planetek pojmenovali Marcelgrün. Čestnou medaili Vojtěcha Náprstka za propagaci vědy mu v roce 2014 udělila Akademie věd.

Ve 101 letech zemřela legenda astronomie Luboš Perek

Věda a školy

Grün se o astronomii začal zajímat díky svému dědečkovi, který mu v dětství v Českých Budějovicích vyprávěl o hvězdách. Na petřínské hvězdárně pak absolvoval kroužky a kurzy astronomie.

Narodil se 20. listopadu 1946 v Chebu. Dětství prožil střídavě v Českých Budějovicích a v Praze, kde vystudoval Fakultu strojní ČVUT.

Reklama

Související články

Země a Měsíc spolu září v Brně

Neobyčejnou podívanou nabízí nafukovací modely Země a Měsíce poblíž brněnské hvězdárny na Kraví hoře. Takzvanou Terralónu s Lunalónem si lidé mohou prohlédnout...

Výběr článků

Načítám