Hlavní obsah

Zemi v pondělí těsně mine asteroid

Právo, znk

Asteroid o průměru zhruba dvacet metrů, který astronomové zpozorovali teprve před několika dny, proletí v pondělí těsně kolem naší planety. Podle odborníků se Zemi přiblíží 23krát více, než je od ní vzdálen Měsíc.

Článek

Vesmírný kámen, pojmenovaný 2011 MD, objevili ve středu robotickým teleskopem astronomové v Novém Mexiku. Podle expertů proletí v pondělí odpoledne nad jižní částí Atlantského oceánu. Právě v tomto okamžiku se ocitne zhruba jen 12 tisíc kilometrů od zemského povrchu.

Průlet nebude z Evropy vidět

Průletem vytvoří jasné světlo, které bude pozorovatelné i menšími teleskopy, nikoli však z Evropy, upozornil v pátek deník The Daily Telegraph.

Asteroid 2011 MD se podle klasifikace astronomů v zásadě rozměry řadí mezi malá vesmírná tělesa, což znamená, že zemská gravitační síla bude schopna změnit dráhu jeho letu. „Orbitální analýza ale vyloučila, že by mohl zasáhnout Zemi,“ ujistila NASA. „Jsme si jisti, že nás mine. A i kdyby se dostal až do atmosféry, většina jeho hmoty by shořela – snad až na pár meteoritů,“ dodala britská odbornice Emily Baldwinová.

Pozornost vesmírných nadšenců se však již nyní upírá hlavně k začátku listopadu, kdy má oběžnou dráhou Měsíce asi 323 tisíc kilometrů od Země proletět mohutný asteroid 2005 YU55 o průměru 400 metrů a o váze několika miliónů tun. Půjde patrně o největší vesmírné těleso v dějinách, které se ocitne tak blízko Zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám