Hlavní obsah

Zelený čaj blokuje léky na vysoký tlak

Právo, aa

Nečekané vedlejší účinky zeleného čaje zjistili japonští lékaři. I na Západě stále oblíbenější nápoj totiž zamezuje vstřebávání tzv. betablokátorů, léků zpomalujících srdeční činnost, a snižujících tedy krevní tlak. Ukázalo se to při podávání medikamentu nadolon, předepisovaného proti hypertenzi.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Napsal to časopis Clinical Pharmacology & Therapeutics. Lékaři podávali pacientům léčeným nadolonem kvůli vysokému tlaku několik šálků zeleného čaje denně. Následný rozbor jejich krve ukázal, že hladina léku byla nižší, než odpovídalo běžně dosahovaným hodnotám. Normální dávkování léku bylo prostě neúčinné.

Ačkoli příbalové letáky upozorňují na rušivé působení léků a některých dalších prostředků včetně ovocných nápojů, informace k nadolonu zmínku o zeleném čaji jako blokátoru neobsahuje. Stejně negativní dopad na účinnost některých léků se potvrdil nedávno i po konzumaci grapefruitu.

„Podle zkušeností s grapefruitem doporučujeme, aby pacienti, kteří mají rádi zelený čaj a berou nadolon, brali lék nejdříve čtyři hodiny po pití zeleného čaje,“ radí mluvčí Královské farmaceutické společnosti Sotiris Antoniou.

Zelený čaj je produktem z listů a výhonků čajovníku Camellia sinensis. Při zpracování ale prochází jen minimální oxidací. Nápoj se připravuje zalitím suchých snítek vodou horkou 60 až 80 stupňů.
Pití pěti a více šálků zeleného čaje denně snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, potlačuje stres, snižuje cholesterol i množství tělesného tuku, omezuje projevy artritidy a zmírňuje záněty. Nadto se traduje – ale nebylo to prokázáno – že zastavuje Alzheimerovu a Parkinsonovu nemoc, pomáhá při rakovině a roztroušené skleróze, chrání buňky proti působení volných radikálů a zlepšuje přeměnu tuků na energii.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám