Hlavní obsah

Vedlejší produkt kosmického výzkumu: Diagnostika bez kapky krve pro veřejnost

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se v předlistopadových médiích objevila zpráva, že sovětští vědci zase něco vyvinuli, bylo to obvykle něco pro běžného člověka naprosto nepoužitelného jako třeba nová odrůda pšenice, nebo skutečně praktická pomůcka, kterou ale už dávno chránily všude jinde ve světě mezinárodní patenty. Přesto měla věda bývalého SSSR na kontě i mnoho skutečně původních úspěchů. Jenže byly přísně tajné.

Článek

Jako třeba neinvazivní diagnostická metoda využívaná s úspěchem v kosmickém výzkumu, která umožňovala bez jediné kapky krve zjistit krevní obraz, ionty, cholesterol, jaterní testy, činnost plic, srdce, střev a řadu dalších ukazatelů zdravotního stavu organismu kosmonautů jak na Zemi, tak i při dlouhodobých letech.

Princip je založen na metodách kvantové fyziky, termodynamiky lidského těla. Když se pak původní přístroje podařilo miniaturizovat a propojit se soudobou výpočetní technikou, staly se dostupnými pro každého. Tedy alespoň teoreticky.

V praxi se dnes můžete nechat touto metodou vyšetřit na dvou místech v České republice. Před dvěma roky otevřela první laboratoř v Brně společnost Promedical Czech,  v těchto dnech začalo fungovat pražské pracoviště společnosti Quantum Medical Institute. A jak vyšetření probíhá?

Pět čidel, 117 naměřených ukazatelů

Na přístroj v podobě počítače je napojeno pět speciálních čidel, která se připevní na tzv. biologicky aktivní body těla. Asistentka je umístí na pravou a levou krční tepnu, do pravého a levého podpaží a do pupku na břišní tepnu. Zaznamená základní údaje o klientovi a pak spustí program sběru dat a výpočtů.

Délka měření je maximálně šest minut, během této doby musí klient zůstat v absolutním klidu. Asistentka má výsledky měření ihned k dispozici. Soubor dat tvoří 117 ukazatelů analýzy krve a pochodů v těle klienta. Vždy jsou uvedeny normální hodnoty, tedy takové, které by vyšetřovaný měl mít, je-li zdráv, a vedle nich hodnoty naměřené.

Pokud je hodnota nad normálem, je vytištěna červeně, pod normálem modře. Obojí, tedy červená i modrá barva, signalizuje, že v daném parametru nemá klient normální hodnoty. Je to tedy signál  pozor, tady se něco děje, je tomu třeba věnovat zvýšenou pozornost! Výsledky vyšetření jsou ihned konzultovány s lékařem, bez kterého se správné vyhodnocení neobejde. Po konzultaci s lékařem odchází klient s doporučením, co by měl dál udělat pro svůj zdravotní stav, např. jestli navštívit specializované pracoviště kardiologa, gastroenterologii nebo plicního lékaře, případně jak by měl třeba změnit svůj životní styl. Přístroj umí dokonce upozornit na prekancerozu rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty, nádor v hlavě apod. Přístroj má evropský certifikát.

Bezbolestný mamograf nevydává záření, EKG kardiovizor odhalí hrozící infarkt

Během krátké doby bude mít společnost QMI k dispozici i další přístroje. Jedním z nich je mamograf MEIK. Jde o zařízení založené na metodě elektroimpedanční tomografie. Tento přístroj je určen k diagnostice změn probíhajících v tkáni mléčné žlázy. Na rozdíl od klasické mamografie není klientka vystavena rentgenovému záření, další výhodou je naprostá bezbolestnost.

EKG kardiovizor zase dokáže v trojrozměrném zobrazení diagnostikovat změny na srdci. Systém umožňuje zjistit patologické změny již v raných stádiích a zahájit jejich včasnou léčbu. Jinými slovy, tato malá krabička zjistí kompletní stav srdce a odhalí možnost infarktu na mnoho týdnů dopředu.

Společnost QMI již spolupracuje s mnoha lékaři, kteří právě v těchto metodách vidí budoucnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám