Hlavní obsah

Vědci změnili pohlaví myši vypnutím jediného genu

Novinky, pst

Přelomovým genetickým zásahem u pokusné myši se evropským vědcům podařilo vyvrátit jedno z nejstarších dogmat biologie, že pohlaví je pevně dáno od narození. Vypnutím genu FoxL2, který je společný všem savcům se buňky vaječníků dospělé myši proměnily na samčí buňky produkující testosteron.

Foto: ČTK

Článek

Slavný souboj pohlaví tak podle listu The Independent probíhá v každém jedinci uvnitř buněk a genů. Změna pohlaví je známá u některých nižších živočišných druhů s jednoduchým reprodukčním systémem - korýšů, červů, ryb a žab. Přeměna vaječníků na buňky s testosteronem ovšem u savců neznamená, že by přeměněná samička začala chrlit spermie, nebo se naopak samci vyvinuly plodné vaječníky.

O myších i lidech

Pevné určení pohlaví se zakládalo na párování chromozomů otcovské a mateřské DNA, které je XY u samčích a XX u samičích potomků. Manipulace s genem FoxL2 však ukázala, že to není tak jednoznačné. Stav samec nebo samice není podle nové studie plně zafixovaný stav. To, co platí pro myši, bude platit i pro lidi.

"Brali jsme to jako fakt, že pohlaví je dané od narození s tím, že máme vaječníky nebo varlata,“ řekl Robin Lovell-Badge, který byl součástí výzkumného týmu v Evropské laboratoři molekulární biologie v Heidelbergu. Vědci také tvrdí, že odhalení funkce genu vyvrací i další biologické dogma, že základní pohlaví zárodků je samičí-ženské. Tedy, že všechna embrya začínají jako ženská a pohlaví je určeno geneticky.

Studie zveřejněná v časopise Cell ukázala, že „ženský“ gen FoxL2 funguje tak, že potlačuje „mužský“ gen Sox9. U pokusné myši pak umělé vypnutí genu FoxL2 vedlo rychlému rozběhnutí chemických signálů vlivem „zapnutí“ genu Sox9, které vedlo k přeměně buněk samičích vaječníků v samičí buňky produkující testosteron, který produkují varlata. Hladina testosteronu u myší samičky se zvýšila na úroveň obvyklou u myších samců.

Gen lze "vypnout" pomocí speciálního proteinu.

Vysvětlení ženskosti mužů a naopak

Objev otevírá cestu k vysvětlení, proč vykazují ženy v některých případech typicky mužské fyzické znaky, ať již jde o ochlupení, stavbu těla, či hlubší hlas, nebo naopak ženské chování a zjev u mužů. V krajních případech to pak vede ke změně pohlaví, hormonálním léčbám a chirurgickým zákrokům.

Podle Lovell-Badge pak objev fungování genu FoxL2 potencionálně nabízí cestu k přirozenější změně pohlaví. V současnosti jsou pohlavní znaky obou pohlaví odstraňovány chirurgicky a kombinují se s hormonální léčbou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám