Hlavní obsah

Vědci objevili planetu, která je žhavější než Slunce

Novinky, luk

Vědci objevili pekelně žhavý svět, možná nejžhavější planetu ve vesmíru. Jmenuje se KELT-9b a na jejím povrchu je těžko uvěřitelných 4327 °C – tedy skoro stejné horko jako na našem Slunci.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Takto nemilosrdné podmínky na planetě panují zejména proto, že obíhá velmi blízko kolem své mateřské hvězdy, která žhne teplotou kolem 9900 °C. Planeta ji oběhne za méně než dva dny. Jelikož se KELT-9b pohybuje v takové výhni, znamená to, že nemůže moc dlouho vydržet. Postupně se vypařuje a mizí.

KELT-9b je ale zajímavá i v jiných aspektech. Obíhá totiž kolem své hvězdy kolmo na směr její rotace, což je velmi neobvyklé. A tím to ještě nekončí: podle pozorování vypadá trochu jako kometa.

Zajímavá planeta

Studii o nové planetě uveřejnili vědci v časopise Nature a také o jejích neobvyklých vlastnostech přednášeli na kongresu Americké astronomické společnosti v Texasu.

„Objevili jsme ji už v roce 2014, ale trvalo nám tři roky, než jsme se stoprocentně přesvědčili o tom, že toto prapodivné těleso je skutečně planeta, která obíhá kolem jiné hvězdy,“ řekl profesor Scott Gaudi z Univerzity státu Ohio pro web BBC News.

„Víme už celkem dobře, jak velká a hmotná tato planeta je. Je zhruba třikrát hmotnější a dvakrát větší než Jupiter. Známe také vlastnosti její mateřské hvězdy. Je zhruba dvaapůlkrát hmotnější než Slunce, téměř dvakrát teplejší a velice rychle se otáčí, takže by se našim očím jevila poněkud zploštělá.“

Planeta KELT-9b má takzvanou vázanou rotaci, což znamená, že je ke svojí mateřské planetě neustále obrácena stejnou stranou, stejně jako náš Měsíc k Zemi. Tím je způsobena vysoká teplota na této přivrácené straně. S více než 4300 °C je výrazně žhavější než červení trpaslíci, nejběžnější druh hvězd v Mléčné dráze.

Horké sousto k večeři

Mateřská hvězda, kterou známe pouze pod označením KELT-9, vyzařuje tolik ultrafialového světla, že jím už brzy zřejmě úplně zničí atmosféru své planety. Pokud má KELT-9b kamenné jádro, je možné, že nakonec zůstane úplně odhalené, ale ještě pravděpodobnější scénář je, že ji mateřská hvězda nakonec celou pohltí.

Mateřská hvězda spadá do druhu těles, kterým se říká objekty typu A. Ty se vyznačují tím, že mívají úžasné a zářivé, ale velmi krátké životy. Existují pouze milióny let namísto miliard, které očekáváme například od našeho Slunce. A tak se dá očekávat, že se možná už brzy KELT-9 nafoukne, shoří a přitom spolkne svou planetu.

Objev planety se vědeckému týmu podařil s využitím robotického teleskopického systému, který využívá velmi kvalitní, ale přitom poměrně standardní teleobjektivy připevněné k detektorům záření.

Univerzita státu Ohio provozuje svůj systém na dvou místech na severní a jižní polokouli. Spolupracuje při tom s dalšími univerzitami a observatořemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám